تحليل اثرات ناشى از استقرار كاربرى‌هاى فرامنطقه اى در كيفيت زندگی محیط‌های مسکونی فرسوده از نگاه شهروندان (نمونه موردى: منطقه١٢ شهرداری تهران)

جدول محتوایی

اثرات ناشى از استقرار كاربرى‌هاى فرامنطقه اى

 

 

 

اثرات ناشى از استقرار كاربرى‌هاى فرامنطقه اى

 

 

 

انجام مقاله

 

 

 

چکیده اثرات ناشى از استقرار كاربرى‌هاى فرامنطقه اى

 

بافت‌های قدیمی‌دارای ویژگی‌هایی از جمله، فرسودگي كالبد، عدم دسترسي به درون بافت، فقدان تاسيسات زير بنايي مناسب، جمعیت مهاجر، مشكلات زيست‌محيطي، آلودگی صدا و بالابودن حجم آلودگي هوا، كمبود امكانات گذران اوقات فراغت، فقر و محروميت، آسيب پذيري در برابر زلزله، ترافیک، سرانه كم خدمات، جمعيت فوق العاده(تراكم بالاي جمعيت)، تراكم ساختمان‌هاي كم دوام، نا امني و معضلات اجتماعي هستند.

 

که بسیاری از آنها در اثر استقرار کاربری‌های فرامنطقه ای در محله‌ها به وجود آمدند.

 

وسعت بالای بافت‌های قدیمی‌در منطقه 12 با معضلات فراوان و نبود استراتژ ی‌های روشن در خصوص برنامه‌ریزی و مدیریت طرح و اجرا در نوسازی، نبود برنامه ریزی در ارتباط با آینده کاربری‌های فرامنطقه ای در محله‌های منطقه 12 شهر و موارد از این دست در این بافت‌ها، سبب شده است.

 

 

 

 

اثرات ناشى از استقرار كاربرى‌هاى فرامنطقه اى

 

 

 

 

 

تا زمینه‌های تحقق قوانین و مصوبات ( هر چند اندک) موجود نیز فراهم نشود و کیفیت زندگی در این محلات تا حدودی دستخوش مسائل و مشکلات شود.

لذا بررسی و تحليل اثرات ناشى از استقرار كاربرى‌هاى فرامنطقه اى در كيفيت زندگی محیط‌های مسکونی فرسوده از نگاه شهروندان در منطقه١٢ تهران که مرکز ثقل اقتصادی شهر تهران است اجتناب ناپذیر است.

 

 

واژگان کلیدی: کاربری­های فرا منطقه ای، کیفیت زندگی، بافت فرسوده، منطقه 12

 

 

مقدمه و طرح مساله

 

با شتاب شهرنشینی و افزایش روزافزون جمعیت پس از انقلاب صنعتی در جهان، بافت فیزیکی شهرهایی که قدمت تاریخی بیشتري دارند، آن‌چنان دستخوش تغییر و تحول شده اند که در طول تاریخ به‌ جز حوادث مهم، چنین تحولی به وقوع نپیوسته است .

 

در این دگرگونی و تغییرات، علاوه بر اینکه بافت فرسوده شهرها، مورد بی­مهري متصدیان برنامه ­ریزي شهري قرارگرفته، بلکه زمینه گسترش فیزیکی شهرها را در ابعاد افقی فراهم نموده و بافت­هاي قدیمی‌را به فراموشی سپرده است.

 

بافت­های فرسوده شهری که روزگاری به‌ عنوان قلب تپنده شهر محسوب می­شدند، امروزه از چرخه تكاملي حيات خود جدا گشته و به شكل كانون مسائل و مشكلات درآمده‌اند.

 

به دلیل عدم وجود ساختار مناسب در نهادهای مسئول امر، این بافت­ها ساکنین خود را با مسائل و مشکلاتی روبه‌رو کرده و باعث بي‌سازماني و عدم تعادل در محيط زندگي شده و نمودهاي منفي و آسیب‌هایی را در ابعاد مختلف به همراه آورده ­اند.

 

 

انجام پروپوزال

 

 

این نابسامانی‌ها در محلات شهر تهران نمود بیشتری دارد. محلات قدیمی‌تهران که قلب اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و سکونتی شهر بوده‌اند، امروزه با تغییر نقش خود در صد سال اخیر مواجه شده و با گسترش فضاهای تجاری و تولیدی، سکونت در آن با تهدید روبرو شده و همزمان با افزایش مطلوبیت سایر قسمت‌های شهر (در شمال و غرب آن)، این محلات بسیاری از ارزش‌های محلی خود را از دست ‌داده است.

 

مطابق معیارهاي تعریف‌ شده ریزدانگی، نفوذناپذیری و ناپایداری توسط شورای عالی معماري و شهرسازي کشور برای بافت فرسوده شهری (کول آبادی، 1387: 9)، 3268 هکتار معادل 3/5 درصد از مساحت شهر تهران را بافت‌های فرسوده شهري دربر می‌گیرد.

 

 

منطقه 12 بخش اصلی”مرکز تاریخی شهر تهران”را شامل می‌شود و به دلیل استقرار بخش‌های زیادی از خدمات(مقیاس شهری و فراشهری تهران) در منطقه مذکور و نیز اختصاص سطوح وسیعی از اراضی این منطقه به کاربری‌های فرامنطقه ای و سطوح بالاتر، منطقه 12 را می‌توان مرکز ثقل شهر تهران قلمداد کرد(موسوی، 1396: 5).

 

بررسی بافت فرسوده منطقه نشان می‌دهد که الگوی قطعه بندی اراضی به صورت ریزدانگی بوده و معابر شهری، شبکه ای نامنظم را شکل داده است.

 

90 درصد معابر شهری در منطقه 12 دارای عرض کمتر از 6 متر (منزوی و همکاران، 2:1389).

 

با توجه به این که کاربری‌های فرامنطقه ای در این منطقه استقرار یافته اند معابر با عرض کمتر از 6 متر مشکلات فراوانی برای شهروندان به لحاط مسائل ترافیکی و آلودگی صدا و هوا ایجاد کرده است.

 

 

به طور کلی گریز کارکردهای برتر، غلبه کاربری­های ناسازگار، زوال و فرسودگی، تخریب عرصه‌های عمده، اغتشاش در سیمای شهری، بی‌دوامی‌و کم دوامی،نبود بودجه‌های عمرانی خاص برای احیای بافت قدیمی‌با توجه به کارکردهای فرا شهری منطقه 12، ،تراکم و تسلط سواره، نفوذپذیری ضعیف،کمبود بارانداز و پارکینگ باتوجه به استقرار کاربری‌های فرامنطقه ای، ناکارآمدی شبکه تردد همگانی، فعالیت‌های آلاینده، بدمسکنی در بخش‌های جنوبی، آهنگ کند.

نوسازی، کمبود خدمات مسکونی،مرکزگریزی فعالیت‌ها، ارزش کم املاک مسکونی،گریز جمعیت اصیل، ورود مهاجران و مجردها، شیوع بزهکاری و اعتیاد در محله‌های جنوبی، تفاوت جمعیت در روز و شب را می‌توان از مسائل و مشکلات منطقه 12 دانست که برخی از آنها در اثر استقرار کاربری­های فرامنطقه ای در این منطقه به وجود آمدند(برداشت­های میدانی محقق، 1396).

 

 

اگر چه نباید اثرات اقتصادی مثبت کاربری‌های فرامنطقه ای را بر منطقه همچون جذب نیروی کار و اشتغال و ایجاد یک چرخه اقتصادی نادیده گرفت. استقرار کاربری‌های فرا منطقه ای در این منطقه سبب شده است تا بازده سرمایه گذاری در محله بالا رود.

 

لذا با توجه به اهمیت موضوع این پژوهش به تحليل اثرات ناشى از استقرار كاربرى‌هاى فرامنطقه ­اى در كيفيت محلات بافت قديمى از نگاه شهروندان در منطقه١٢ شهرداری تهران می‌پردازد.

 

 

 

نتیجه گیری

 

با توجه به این که، کاربری‌های مستقر شده در منطقه 12 اکثر اشتغال برای شهروندان ساکن دیگر مناطق فراهم می‌کنند.

 

همه روزه شاهد ترافیک سنگینی در محدوه منطقه 12 وجود دارد.

 

بنابراین در صورت برنامه­ ریزی مناسب و امکان انتقال کاربری‌های فرامنطقه ای به خارج منطقه، این منطقه می‌تواند شاهد ترافیک روان­تر، شلوغی کمتر همچنین آلایندگی کمتر باشد.

 

 

همچنین به علت استقرار کاربری‌های فرامنطقه ای در منطقه، بسیاری از فضای کالبدی منطقه به انبار این کاربری‌های تبدیل شده اند.

این امر به لحاظ منظر شهری، جنبه ظاهری مناسبی برای منطقه ندارد.

در صورت انتقال این کاربری‌ها، منطقه شاهد اغتشاش بصری کمتری خواهد بود.

 

 

 

 

 

 

انجام پایان نامه

 

برای مشاهده مطالب بیشتر به  سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید.

 

اثرات ناشى از استقرار كاربرى‌هاى فرامنطقه اى

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *