ارزیابی ایمنی کلانشهر
ارزیابی ایمنی کلانشهر
انجام پروپوزال
چکیده
ارزیابی ایمنی کلانشهر
رشد سریع شهر نشینی و افزایش روزافزون جمعیت که خود اختلاط و در هم آمیختگی بیشتر انسانها را در فضای شهری به همراه دارد، باعث شده تا بحث ایمنی اهمیت خاصی در مسائل شهری پیدا کند.
نيازهاي ايمني بعد از نيازهاي زيستي مهم ترين خواسته انساني بشمار مي رود كه از لحاظ روانشناختي بيانگر آرامش دروني، آسايش رواني و پرهيز از آشفتگي و بي نظمي ساختاري جامعه است.
در حال حاضر عمده ترين هدف پدافند غيرعامل، ايمن سازي و كاهش آسيب پذيري مبني بر بقا و حفظ نظم و بالا بردن ضریب ایمنی ميباشد .
که در شهرها باعث کاهش استهلاک محیطی، کاهش هزینههای حمل و نقل، کاهش آلودگیهای زیستی، کاهش زمان تلف شده برای انجام کارها، آسایش شهروندان ، ایجاد عدالت اداری ، هوشمندسازی ، نظم و مواردی از این قبیل میشود.
روش تحقیق توصیفی و تحلیلی ضمن پیمایش میدانی بوده که با بهره گیری از نرم افزارهای مرتبط نسبت به سنجش ایمنی شهر رشت اقدام شده است.
نتایج گویای این مهم است که كلانشهر رشت به عنوان بزرگترين هسته وتراكم جمعيتي استان گيلان، بيشترين ميزان نيروي انساني، سرمايهگذاري، طرحهاي اقتصادي و زيرساختي بوده و اين شهر را در معرض تهديدات و آسيبهاي فراواني قرار داده است كه ميتواند فشار فزآيندهاي را در مواقع بحران بر شريانهاي ارتباطي وارد سازد..
واژگان کلیدی: پدافند غیرعامل، کلانشهر رشت، برنامه ریزی منطقه ای، ایمنی، شهرسازی
مقدمه و بیان مسئله
با توجه به وضعيت جغرافيايي استان گيلان و شهر رشت كه از جمله مناطق جلگه اي با آب و هواي معتدل مي باشد.
ساختار شهري و عملكرد هاي آن اكثرا به صورت برنامه ريزي نشده شکل گرفته و لذا موضوع امنيت و دفاع غير عامل از شهر در مقابل تهديدات بيروني و افزايش توان و اقتدار كالبد شهري و كاهش آسيب پذيري لزوم تدوين سياست هاي كلي براي نهادينه كردن دفاع غير عامل در شهر رشت بيش از پيش احساس مي شود.
مكان يابي استقرار عملكردها، تداوم فعاليتهاي ضروري، ارتقاء پايداري ملي و تسهيل مديريت بحران در مقابل تهديدات و اقدامات نظامي دشمن مي تواند موجبات گسترش امنيت و مديريت يكپارچه بحران هاي فراروي شهرها را فراهم گرداند و مطلوبيت (كيفيت زندگي) و رضايتمندي شهروندي را فراهم سازد كه بر اساس سند چشم انداز ايران 1404 مدیریتي در خودر و شايسته را مي طلبد
كه در اين باب نقش برنامه ريزي و طراحي شهري درامنيت ساختار شهري مي تواند وجه تسميه و مهمترين و شايد حادترين معضلات پيشروي برنامه ريزي و طراحي شهري را در ابعاد گوناگون با در نظر گرفتن تمام مولفه هاي پيوسته را مورد توجه قرار گيرد(حسینی،1389: 17).
از طرفی ساماندهي مطلوب در جهت نيل به اهداف و راهبردهاي آمایشی و ایمنی ی شهر علیه هرگونه خطر در فضاهای شهری، ساختمانها، سازمانها، تاسیسات و زیرساختها و سایر عناصر مهم در زندگی شهری که نگرانی و احساس ناامنی در شهروندان را به وجود می آورد از نتایج عمده توجه و رعایت اصول پدافند غیرعامل می باشد.
در حال حاضر عمده ترين هدف پدافند غيرعامل، ايمن سازي و كاهش آسيب پذيري زيرساخت هاي مورد نياز مردم است تا به تدريج شرايطي را براي نظم و امنيت ايجاد نمايد.
اگر برنامه ريزي و طرح کالبدی در توسعه نهادينه شود به بسياري از زيرساختهاي شهری ایمنی ذاتی بخشیده و براي اصلاح زيرساختهاي فعلي نیز ميتواند با ارائه راهكارهايي مثل مهندسي مجدد آنها را مستحكم نماید.
سياست اصلي پدافند غيرعامل مبني بر بقا و حفظ امنيت ميباشد که در شهرها باعث کاهش استهلاک محیطی، کاهش هزینههای حمل و نقل، کاهش آلودگیهای زیستی، کاهش زمان تلف شده برای انجام کارها، آسایش شهروندان، ایجاد عدالت اداری، هوشمندسازی، نظم و مواردی از این قبیل میشود.
کلانشهر رشت ضمن برخوردار بودن از انواع لایه های اطلاعاتی همانند سه طرح جامع و … ، محدودیتهایی چون عدم مدیریت واحد و یکپارچه شهری را نیز داراست، که بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت احتمال وقوع 15 نوع بلای طبیعی در آن پیشبینی میشود.
با توجه به اینکه در هنگام تهدیدات، مراکز استانها از حساسترین نقاط کشور محسوب شده و در برگیرندهی بیشترین تمرکز سازمانها، ادارات، تأسیسات و تجهیزات حیاتی استان هستند، لازم است به بررسی ساختار، عملكرد، محدودیتها پرداخته و ضمن اتخاذ راهکارهایی با تکیه بر اصول پدافند غیـــرعامـــل ( پیشگیری بهتر از درمان ) که امری ضروری به نظر میرسد، بتوان قبل، حین و بعد از بحران با تصمیم گیری صحیح و صرف بهینه ترین هزینه آنرا مدیریت نمود.
موضوع نظم، امنيت و دفاع غيرعامل از شهر در مقابل تهديدات و افزايش توان و اقتدار كالبد شهري، مكان يابي استقرار عملكردها، تداوم فعاليتهاي ضروري، تسهيل مديريت بحران و كاهش آسيب پذيري لزوم تدوين سياست هاي كلي براي نهادينه كردن دفاع غير عامل در کلانشهر رشت را بيش از پيش مورد توجه قرار می دهد.
لذا در اين مقاله تلاش می شود تا ارتباط بين پدافند غير عامل و انتظام بخشی ساختارکلانشهر رشت که نوید دهنده ایمنی شهری است، مورد بررسي قرار گيرد تا وضع مطلوب آن شناسايي و پيشنهاد گردد.
سوال اصلی این تحقیق این است که آیا با رعایت اصول پدافند غیرعامل می توان ضریب ایمنی کلانشهر رشت را افزایش داد؟
انجامه مقاله مدیریت شهری
نتیجه گیری
با توجه به افزایش جمعیت شهر رشت و افزایش محدوده قانونی شهر که به کلانشهر شدن شهر رشت در سطح منطقه منجر شده است .
از طرفی تغییر سبک زندگی شهرنشینان و بروز رفتارهای جدید (استفاده از ماهواره ـ اینترنت) مدیران شهری را به بازنگری در محدوده خدمات رسانی ایستگاه های آتش نشانی، مراکز انتظامی و پایگاه های امداد ونجات همچنین لزوم توجه به مدیریت بحران ( پیشگیری بهتر از درمان ) مجاب می نماید.
بطوری که با توجه به نقشه های ترسیم شده اکثر مراکز مذکور، محدوده وسیعی از کلان شهر رشت را خدمات رسانی می نمایند
اما با توجه به گستره شهر پوشش کاملی ندارند، لذا با عنایت به اینکه در تمامی این نواحی جمعیت و کاربری های زیادی استقرار دارند به اهمیت پدافند غیرعامل و رعایت اصول ان جهت کاهش آسیب پذیری و افزایش نظم وایمنی می توان پی برد.
لازم است این محدوده های بزرگ به نواحی کوچک تقسیم شوند تا ضمن برخورداری از توزیع فضایی خدمات رسانی بهینه در حداقل زمان ممکن به شهروندان با توجه به تهدیدات و بحران های شهری و سطح ایمنی در شهر به حداقل ممکن کاهش یابد.
با توجه به وضعیت شبکه معابر کلان شهر رشت که در اکثر ساعات شبانه روز حجم زیادی از وسایل نقلیه و عابران پیاده را در خود جای داده است.
به جهت دستیابی به این خدمات در حداقل زمان راهی جزء افزایش تعداد این مراکز در سطح شهر رشت قابل ذکر نیست زیرا با توجه به عرض اکثر معابر موجود و فعلی به جهت ترافیک زیاد و دسترسی محدود امکان خدمات رسانی در بازه های زمانی تعریف شده (برای آتش نشانی و مراکز امدادی≤ 5 دقیقه مراکز انتظامی ≤ 15 دقیقه و … براحتی امکانپذیر نمی باشد.
زمانهای ذکر شده به Golde Time مشهورند. تحلیل اشاره شده را می توان یکی از راه حل های گسترش زیرساخت پدافند غیرعامل و دفاع در برابر تهدیدات و کاهش آسیب پذیری و افزایش پایداری و ایمن در سطح برنامه ریزی و مدیریت بحران کلانشهر رشت به شمار آورد.
ارزیابی ایمنی کلانشهر
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید.