تأثیر ناهمواری جاده بر رفتار دینامیکی
تأثیر ناهمواری جاده بر رفتار دینامیکی
مقدمه
وظیفهی سیستم تعلیق مصون نگهداشتن سرنشینان خودرو از ضربات انتقالی به چرخها در حین حرکت در جادهها میباشد.
مدلسازی ارتعاشی خودرو با استفاده از مدلهای ریاضی به منظور کاهش ارتعاشات ناخواسته خودرو افزایش پایداری خودرو در تحقیقات اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
در وسایل نقلیه موتوری سبک و سنگین جهت تعدیل اثرات نامطلوبی ناشی از ناهمواری سطح جاده از سیستم تعلیق استفاده میکنند، این اثرات باعث خستگی راننده و سرنشینان آن میشود
بهطوریکه این وضع موجب به خطر افتادن سلامتی انسان شده و نهایتاً کاهش بازده راننده و همچنین کاهش عمر مفید قطعات خودرو را به دنبال خواهد داشت.
وظیفهی سیستم تعلیق مصون نگهداشتن سرنشینان خودرو از ضربات انتقالی به چرخها در حین حرکت در جاده ها میباشد.
تأثیرات ناهمواری سطح جاده بر روی پایداری خودرو و راحتی سفر از دیرباز مورد توجه محققان و صنایع خودروسازی بوده است.
بدین منظور مدلسازی ارتعاشی خودرو با استفاده از مدلهای ریاضی به منظور کاهش ارتعاشات ناخواسته خودرو در تحقیقات اخیر مورد توجه قرار گرفته استمدل یک چهارم خودرو با دو درجه آزادی از پرکاربردترین و گستردهترین مدلها برای طراحی و تحلیل سیستم تعلیق میباشد.
دلیل استفاده گسترده از این مدل توسط محققین، سادگی آن میباشد که تا حد امکان از پیچیدگیهای ریاضی در تحلیل میکاهد و از طرفی نیازهای طراحی را در عین سادگی برآورده میسازد.
در اولین مدلهای یک چهارم، اجزاء سیستم تعلیق به شکل کاملاً خطی مدلسازی شده بودند.
استفاده از مدلهای خطی سبب آسانی حل شده بود اما مقایسه این نتایج حاصل از آزمایشات تجربی حاکی از وجود تضادهایی عمده در پاسخ سیستم بود که آن خود به علت فیزیک مسئله و رفتار غیرخطی اجزاء سیستم تعلیق بود.
در تحقیقات بعدی سعی در حل این نقیصه شد. اولین عامل غیرخطی ساز که در خودرو مورد توجه قرار گرفت سیستم کمک فنر خودرو و سفتی چرخ خودرو بود.
سیستم کمک فنر خودرو در این مقالات به کمک توابع چند جملهای مدلسازی شده بود و پاسخ اجباری سیستم مورد بررسی قرار گرفته بود.
با استفاده از مدل دو درجه آزادی به بررسی پاسخ اجباری سیستم پرداخته شده است.
عامل غیرخطی ساز معادلات، نیروی تولید شده در فنر میباشد و دمپر بهصورت خطی مدل شده است. به کمک روش میانگینگیری مرتبه اول پاسخ پایدار سیستم استخراج شده است.
نتایج حاصل از این مقاله نشان میدهد که پدیده آشوب در خودرو به کمک روشهای اغتشاشات نیز قابلشناسایی است.
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید.