توسعه گردشگری شهری
توسعه گردشگری شهری
چکیده
شهرها در شبکه شهرهای جهانی بازیگرانی جدیدی هستند که عین همکری برای انتقال تجارب توسعه شهری، رقیبان یکدیگر نیز هستند و همواره سعی میکنند با تکیه بر ابزار دیپلماسی شهری در تقویت نقش آفرینی خود در شبکه شهرهای جهانی از سایر مکان های شهری همتای خود پیشی بگیرند.
در این میان حرکت به سوی اقتصاد خلاق و در نهایت کسب جایگاه شهر خلاق می تواند فرصت های بسیار مهمی را در زمینه گردشگری شهری در عرصه های فراملی برای هر مکان شهری مهیا سازد.
شهر خلاق یک روش جدید در برنامهریزی شهری است که چگونگی اینکه مردم بتوانند، فکر، برنامه ریزی و عمل خلاقانه در شهرها داشته باشند را توضیح می دهد و نشان میدهد که ما چگونه میتوانیم شهرهایمان را از طریق بهره گیری از تفکرات و استعدادهای مردم، سرزنده و زیست پذیر کنیم.
/شهر خلاق، مبحثی جدید و مورد توجه در حوزه شهرسازی است که فلوریدا آن را برای اولین بار در سال 2002 در کتابی با عنوان “Creative Class” مطرح کرد و آن را مکانی با تمرکز بر طبقه خلاق و با محوریت خلاقیت و دانایی تعریف نمود؛ چنین شهرهایی سعی در بهبود زندگی شهروندان دارند بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، این پژوهش به ارزیابی توسعه گردشگری شهری براساس شاخص های خلاقیت شهری در شهر بابلسز پرداخته است.
نتایج پژوهش نشان داد شاخص های شاخص هنر، سرزندگی فرهنگی ، مطبوعیتهای ویژه، و شاخص منظری شهری بیشترین تاثیر را بر توسعه گردشگری شهری شهر بابلسر دارند.
مسئولین شهری بابلسر باید با بهره گیری از این شاخص ها در قالب خلاقیت شهری به توسعه گردشگری شهری بپردازند. و با تقویت شاخصهای شهر خلاق در همه زمینهها، بسترها و شرایط لازم و مناسب را برای ایجاد، پرورش و گسترش ایدههای خلاق را در شهر فراهم کنند. در این زمینه بهره گیری از نخبگان شهری، اساتید متخصص، مدیران متفکر میتواند راهگشا باشد.
بیان مساله
ریچارد فلوریدا نظریهپرداز شهر خلاق معتقد است شهرها ظرف بروز خلاقیت بوده و همیشه چرخهای حرکت، تمرکز و هدایت انرژی خلاق بشر بودهاند(شمسی و همکاران، 1397: 427).
ریچارد فلوریدا در بررسی شهرهای خلاق روی محورهایی تنوع، مطبوعیتهای ویژه، سرزندگی، فرهنگ، زیبایی شناختی و وانولو در شهرهای خلاق روی محورهای منظری شهری، هنر، تنوع، فضاهای عمومی تاکید کرده است و اعتقاد داشت بهره گیری از عوامل فوق میتواند به توسعه گردشگری شهری منجر شود. خلاقیت برای توسعه گردشگری در شهرها در سالهای اخیر به طور فزایندهای مورد توجه قرار گرفته است و سبب رقابت میان شهرها شده است.
لذا شهرها به طور فزاینده ای به دنبال ایجاد استراتژیهای خلاقانه خود هستند.
با این حال، در زمینه گردشگری، چنین استراتژیها ممکن است به طور متقابل سازنده باشد، زیرا رقابت برای ایجاد تمایز اغلب در شهرهایی که الگوهای مشابه توسعه خلاقانه را تصویب میکنند، فراهم میشود(Richards, 2013).
از طرفی به گفته سازمان ملل، در حال حاضر، 54 درصد جمعیت جهان در مناطق شهری زندگی میکنند و تا سال 2030 انتظار میرود این سهم به 60 درصد برسد. گردشگري همراه با ساير رشتههاي مهم، جزء اصلي در اقتصاد، زندگي اجتماعي و جغرافياي بسياري از شهرهاي جهان است و بنابراين عنصر اصلي در سياستهاي توسعه شهري است(سازمان جهانی گردشگری، 2018).
جاذبه های گردشگری شهری بابلسر را می توان به دو دسته جاذبه های تاریخی و فرهنگی و جاذبه های طبیعی تقسیم بندی نمود.
با توجه به این که امکان توسعه گردشگری شهری، به ویژه در مناطق دارای تنوع فرهنگی و خرده فرهنگهای متعدد مانند بابلسر که دارای پیشینه غنی تاریخی و و صنایع دستی اصیل و متنوع است وجود دارد. این پژوهش به تحلیل شاخصهای شهر خلاق در توسعه گردشگری شهری بابلسر براساس شاخصهای شهر خلاق میپردازد.
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید .