عوامل گرایش به رمّالان
عوامل گرایش به رمّالان
انجام پایان نامه حقوق
مقدمه
عوامل اجتماعی و فرهنگی گرایش به رمّالان
از آغاز تاریخ بشری یکی از نخستین دغدغه های آدمی، فهم جایگاه خویش در هستی و آگاهی به نیروهای حاکم بر طبیعت و زندگی بوده است.
تاریخ دیرین حیات بشری گواه تلاشها، رنجها و نزاعهای صورت گرفته بر سر فهم و معنادهی به طبیعت، هستی، خدا و رابطه انسان با آنها بوده است.
پیامبران الهی با تکیه بر نیروی وحی، فیلسوفان به کمک عقل و منطق، دانشمندان با یاری علم و تجارب بشری همگی تلاش کردهاند تا به پرسشهای اصیل بشری پاسخ گویند و انسان را به سمت زندگی بهتر و متعالیتر سوق دهند.
در این میان، مردم جوامع مختلف نیز به صورت فردی و جمعی باورها و اعتقاداتی را راجع به طبیعت و انسان و نیروهای حاکم بر آنها شکل داده و آن را در قالب فرهنگ از نسلی به نسل دیگر منتقل کردهاند.
باورهایی که گاهی توسط خداوندگاران «زر و زور و تزویر» تولید و ترویج میشده و لباسی از تقدس به تن میکرده و دستآویز فراداستان میشده است.
چنین باورهایی اغلب فاقد بنیآنهای تجربی و علّی بودهاند و به سادگی نمیشد آنها را ابطال نمود.
این باورها و اعتقادات را معمولاً ذیل مفهوم «خرافه» فهم میکنند (یوسف وند، 1395).
«مدرنیته» با غرور و اعتماد به نفس، جهان «سنت» را جهانی تصویر کرد که خرافه سراسر آن را در برگرفته است و از نظر تفکر مدرن، اساساً معرفت سنتی در چنین فضای معرفتشناختی تنفس میکند اما تجارب دو قرن اخیر نشان داد که خرافات امری جهانی است و محدود به زمان و مکان خاصی نیست (خانی عوض آبادی، 1395).
عوامل اجتماعی و فرهنگی گرایش به رمّالان
خرافات در فرهنگ معنوی جامعه از مقولههای آگاهی اجتماعی است و از نظر منشأ میراث اجتماعی قدیمی بازمانده از قومهای باستانی میباشد که امروزه از آسیبهای اجتماعیشمرده و به عنوان مانع توسعه، خردورزی جامعه و بدآموزی طبقات محروم اجتماعی محسوب میشود.
شالودهها و زمینههای اصلی تاریخی شکلگیری خرافات به جهل و ناآگاهی انسانهای اولیه و عدم کنترل محیط توسط آنها برمیگردد.
در این شرایط است که انسان برای راهنمایی خودش به عقل اتکا نمیکند و به واسطه میل و احتیاجی که به دانستن علت وجود اشیا دارد به قلب احساسات و قوه تصور خود پناه میبرد (خانی و همکاران، 1392).
باورها و عملکردهای خرافی در جوامع سنتی نقش تعیینکننده در فرهنگ و جامعه دارد، و سراسر جهانبینی و نظام ارزشی آنان را تحت تاثیر قرار میدهد.
به گفته ماکس وبر، جوامع ابتدایی در باغ جادویی زندگی میکردند، حال آنکه جوامع نوین شاهد نوعی افسونزدایی همه جانبه جهان میباشند (همیلتون، 1381).
با رشد علم، برداشتهای خرافی توهمآمیز، نابخردانه و بیهوده، بایستی تحلیل رفته و نابود شود.
از رویکرد علوماجتماعی میتوان گفت که خرافات یک پدیده نامطلوب اجتماعی است که همانند سایر پدیدههای اجتماعی، با روشهای خاص علوماجتماعی قابل بررسی و مطالعه میباشد (خانی و همکاران، 1392).
انگیزههای خرافات در جوامع روستایی از آرزوها و هراسهای نیرومند در موقعیت پیشبینیناپذیر روستایی سرچشمه میگیرد که با وسایل معمولی نمیتوان آنها را برآورد یا تخفیف داد.
متاسفانه در جوامع امروزی نیز در بین بعضی افراد رفتارهای خرافی مشاهده میشود.
فروید، فهم، تحلیل و علتیابی خرافات را به درون انسان ارجاع میدهد و آن را از جنس واکنشهای روحی در برابر ناملایمات و ناشکیبایهای روانی در مقابل مشکلات و بنبستها میداند (نقل از شجاعی، 1388).
امروزه استفاده از خرافات به شكل مراجعه به كف بين ها،رمال ها و فالگيرها كه ابزار كار آنها نخود، قهوه ،ورق ،كتاب و پرنده است به چشم مي خورد كه اين موارد در ساوه نيز مشاهده مي شود.
در بازارهفتگي كه هر روز در نقطه اي از شهر برگزار مي شود حضور دعانويسان قابل مشاهده و محسوس است و مردم به دليل ناآگاهي و ناتواني در حل مشكلات خويش به اين افراد نه چندان خوش نام مراجعه مي كنند و در پي چاره جويي براي حل مشكلات خويش برمي آيند.
پر واضح است كه اين مراجعات نه تنها مشكل عده كثيري از آنان را حل نمي كند بلكه بر مشكلات آنان مي افزايد. علاوه بر اين بعضي افراد با مطالعه كتابهاي طالع بيني، آموزش كف بيني و اعتقاد به سعد و نحس بودن امور، به نوعي در انجام كارهايشان به خرافات متوسل مي شوند.
فال با آرامش و اميد واهي كه به فرد مي دهد مدتي او را سرگرم كرده و سرابي براي او مي گستراند كه انسان را از مسير حقيقي خود دور و اجازه تفكر عقلاني و حس مسئوليت پذيري را از او سلب مي كند.
جامعه شناسان معتقدند كه جامعه خرافي جامعه اي عوام زده است كه مردم آن براي رسيده آسان به هدف، به فال و خرافات روي مي آورند.البته بايد ياداور شد (غزالی، 1394).
بخشي از طالع بيني كه فاقد مبناي علمي است هم در حوزه خرافات جاي مي گيرد. طالع بيني علمي حركات اجرام آسماني را با توجه به دانش رياضي و فيزيك پيش بيني مي كند مانند وقايع كسوف و خسوف اما طالع بيني غير علمي بر اين مبناست كه آينده انسان را بر اساس حركات ستارگان و سيارات پيش بيني مي كنند كه در حوزه خرافات قرار مي گيرد.
رجوع به رمّالان واقعیتی است که ارزش های جامعه را زیر سوال می برد و خسارت های معنوی و مادی را برای رجوع کنندگان به همراه دارد.
افرادی که اعتماد به نفس ندارند به خاطر ضعف به این افراد مراجعه کرده و آنها که حالات روان شناختی مراجعه کننده را درک می کنند از این نقطه ضعف بهره برده و با دادن نسخه هایی، جیب خود را پر می کنند و دراین بین احساسات و عواطف دینی رجوع کننده را هدف آماج خود قرار داده و بعضی با ترویج عرفان و ادعای ارتباط با امام زمان (عج) سبب منحرف شدن اعتقادات آنها می شوند.
اما چون افراد زیادی از این کلاه برداران شکایت نمی کنند، رمّال ها کار خود را علیرغم غیر قانونی بودن آن، ادامه می دهند، کارهایی مانند خوراندن استخوان سگ، مغز کلاغ، پشم کفتار و خوراندن ادرار دختر نابالغ، همه برای رد طلسم انجام می شود، اما همین کارها منجر به بیماری های صعب العلاج و حتی جنون و مرگ می شود.
عوامل اجتماعی و فرهنگی گرایش به رمّالان
از طرفی اعتقاد به رمّالی و جادو پدیده ای روانی ـ اجتماعی است که البته با منطق و استدلال ارتباطی ندارد. این موضوع یک معضل اجتماعی و اقتصادی است، رفتاری است که مجاز نیست و می توان بیان کرد که اعمال رمّالی منع قانونی دارد و نوعی کج رفتاری است. کج رفتاری تخلف عمدی از هنجارهای اجتماعی است.
وعده شغل، مسکن، تسکین آلام روحی، بهبود امراض مزمن یا صعب العلاج جسمی، قرار گرفتن در محیطی صمیمی، یافتن یاران شفیق و امثال آن از جمله عوامل دیگری است که موجب تاثیرگذاری این آیین ها شده است.
همچنین میان متغیرهای روانشناختی مانند داشتن استرس، نگرانی و اضطراب و نیز باور افراد به بخت و اقبال و شانس و درجه خردگرایی، فردگرایی و تقدیرگرایی با گرایش افراد به خرافات رابطه وجود دارد .
. متغیرهای محیطی مانند درجه پیشرفت فنی، میزان تسری عقلانیت ابزاری به حوزههای مختلف زندگی، پایداری و نبود ابهام و منابع تهدید و ترس در محیط و میزان رواج ارزشهای مدرنیستی در جامعه همگی میتواند روی حجم و نوع خرافات رایج در جامعه و نیز بر طرز تفکر و تلقی افراد از خرافات اثرگذار باشد .
مشکلات روحی و روانی و بحران هویت در تلاقی سنت و مدرنیته یکی از مشکلات فرهنگی و اخلاقی جوامع درحال توسعه است.
در چنین حالی است که هر ندای رهایی بخش و آرامش آفرینی که شنیده شود، افراد به سوی آن متمایل می شون از آنجا که این موضوع تبدیل به معضل شده است و دربین افراد زیادی جا باز کرده است، ضرورت دارد که به صورت جدی تر به آن توجه شود، تا عواقب بعدی آن دامنگیر افراد بی اطلاع و ساده دل نشود.
بر اساس مطالب فوق الذکر شناخت و تبیین عوامل موثر بر رجوع به خرافات و مصادیق آن شامل رمالی، کف بینی و … در بین افراد جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است، تا بتوان با شناخت این عوامل از وقوع و گسترش این امر جلوگیری کرد.
در همین اساس پژوهش حاضر به شناخت عوامل اجتماعی و فرهنگی گرایش به رمّالان و مدعیان ارتباط با ماوراءالطبیعه می پردازد.
عوامل اجتماعی و فرهنگی گرایش به رمّالان
انجام مقاله حقوق
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایتwww.frzdon.ir مراجعه نماید.
عوامل اجتماعی و فرهنگی گرایش به رمّالان