مسئولیت مدنی سرپرست
مسئولیت مدنی سرپرست
انجام پایان نامه حقوق،
مسئولیت مدنی یکی از ضمانت اجراهای عمومی قواعد حقوقی است که به ِ دلیل نقض حقوق قانونی و مشروع افراد ایجاد میشود.
یکی از اقسام مسولیت ناشی از عمل غیر، مسولیت سرپرست نسبت به محجورین میباشد.
در حقوق ایران ماده 7 قانون مسولیت مدنی به این مسولیت اشاره نموده است.
در برخي نظامهاي حقوقي، به ويژه در حقوق كامن لا و حقوق كشورهاي اسكانديناوي، قاعده و مقررات خاصي براي مسئوليت اشخاصي كه ملزم به نگاهداري و مواظبت از ديگري هستند پيش بيني نشده و مسئوليت اين اشخاص، تابع مقررات و قواعد عام مسئوليت مدني است.
انجام رساله دکتری حقوق
از اين رو، علی الاصول اين اشخاص تنها بر مبناي تقصير شخصي خود كه اثبات آن بر عهده قرباني عمل زيانبار است محكوم به تاديه خسارت مي شوند.
برخلاف دیگر نظام های حقوقی، در حقوق ایران، قلمرو ماده 7 ق.م.م. محدود به دو مصداقی است که فرد تحت کنترل، مجنون یا صغیر باشد.
اما در موردی که شخصی محجور نباشد، ولی بنا به دلایلی نیاز به مراقبت داشته و شخصی تکفل وی را داشته باشد، مانند بیماران یا سالخوردگان یا معلولین، مطلبی وجود ندارد.
بنابراین، یکی از شرایط مسولیت مدنی سرپرست، صغیر یا مجنون بودن فرزند است که در ماده 7 ق.م.م. نیز به آن اشاره شده است.
در نتیجه به محض رسیدن به بلوغ، مسولیت مدنی خاص سرپرستان نسبت به عمل محجورین پایان میپذیرد.
از آنجا که مسئولیت مدنی قائم به وجود عنصر عمد نبوده و عقل و بلوغ در تحقق ضمان شرط نیست، لذا در قانون مدنی برای محجورین مسئولیت در نظر گرفته شده است.
در حقوق ایران گرچه مسئولیت محجورین صراحتا در قانون مدنی ماده ١٢١٦ که ریشه در حقوق اسلامی دارد و فقه، چه امامیه و چه عامه، اگر صغیر یا مجنون مال متعلق به دیگری را تلف کند، ضمان بر عهده هر دو مستقر است.
به سبب اینکه ضمان از احکام وضعیه بوده که شامل همگان می شود لذا عقل و بلوغ در آن شرط نیست .اما با تصویب قانون مسئولیت مدنی،کسی که نگهداری یا مواظبت مجنون یا صغیر قانونا یا بر حسب قراداد به عهده او می باشد در صورت تقصیر در نگهداری یا مواظبت، مسئول جبران خسارت است.
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید.