نقش منطقه فرهنگی و گردشگری در توسعه
نقش منطقه فرهنگی و گردشگری در توسعه
انجام پایا نامه مدیریت گردشگری
مقدمه
نقش منطقه فرهنگی و گردشگری در توسعه
منطقه فرهنگی و گردشگری عباس آباد به عنوان نگین سبز کلان شهر تهران از جمله متاخرترین اراضی تفکیکی است که تا پیش از تصویب نخستین طرح جامع شهر تهران، ساخت و ساز چندانی در آن صورت نگرفت.
اما امروزه این منطقه با جاذبههایی مانند پل طبیعت، پارکهاي موضوعي، امکانات و تجهيزات مدرن، گنبد مینا، بوستان آب و آتش، بوستان نوروز، باغ نمایش، بوستان طالقانی، بوستان بهشت مادران، باغ موزه جواهرات و .. از ظرفیتهای گردشگری کلان شهر تهران محسوب میشود.
این مجموعه عظیم طبیعی و فرهنگی از پتانسیل بسیار بالایی جهت توسعه گردشگری شهری در شهر تهران برخوردار است.
از طرفی براساس برنامهریزی فرادستی صورتگرفته از سوی مدیریت کلان شهر تهران برای منطقه عباس آباد و طبق طرح توسعه پیش بینی شده، این اراضی باید در افق طرح یعنی سال 1404به عنوان بزرگترین پروژه فرهنگی گردشگری شهر تهران نه تنها در پهنه شهر تهران بلکه در سطح ملی و فراملی تبدیل شود لذا این منطقه استراتژیک میتواند به عنوان مقصد گردشگری شهری در توسعه و پیشرفت کلان شهر تهران نقش قابل ملاحظه ای داشته باشد.
نقش منطقه عباس آباد در توسعه گردشگری شهر تهران
یکی از چهار قطعه بزرگ شهر تهران منطقه گردشگری عباس آباد است که در جریان ساخت و سازهای انبوه شهر تهران، کماکان به حالات قبل باقی مانده است.
این منطقه برای جبران بسیاری از کمبودهای اساسی کلان شهر تهران، به عنوان یکی از فرصتهای استراتژیک شهری شهر تهران به شمار میآید که با برنامه ریزی دقیق و راهبردی میتواند بخشی از زیست پذیری کلان شهری تهران را ارتقاء ببخشد.
نگاهی مختصر به موقعیت اراضی عباس آباد در ساختار طبیعی و تاریخی شهر تهران نشان میدهد این اراضی در راستای رشد و توسعه کلان شهر تهران در موقعیت کاملا بی رقیبی قرار دارد با توجه به این که منطقه گردشگردی و فرهنگی عباس آباد در قلب کلان شهر تهران واقع شده است.
اما مهم ترین اصلی که در طرح توسعه عباس آباد بر آن تاکید شده است حفظ و گسترش فضای سبز و باز به ویژه طبیعت تپه ماهوری آن است که در شرایط کنونی و ویژه شهر تهران که درگیر شلوغی، ترافیک و آلودگی است به لحاظ گردشگری میتواند هویت بخش مکانهای گردشگری شهر تهران باشد.
از طرفی با توجه به این که ساماندهی و ترسیم طرح گردشگری- فرهنگی اراضی عباس عباد با الهام از باغ سازی ایرانی صورت میگیرد این موضوع میتواند علاوه بر تامین فضای سبز، هویت و حس تعلق شهری را نیز برای کلانشهر تهران به ارمغان بیاورد.
طراحي و پيش بيني مبلمان مناسب و فضاهاي مكث و تفريح در طول محور طراحی شهر در مجموعه اراضی عباس آباد در كنارخدمات گردشگري موجود در آنها، مسيري مناسب برای پیاده روی محسوب شده و سرزندگي و حس مطلوب مکانی را برای شهروندان به ارمغان میآورد.
همچنین با توجه به گستردگی مدیریت شهری در كلان شهرها، بهره گیری از جاذبههای فرهنگی و گردشگری، میتواند نقش مؤثري در معرفی شهرها، به عنوان یك جاذبه گردشگری جهانی داشته باشد و تأثیر فراوانی در اقتصاد این شهرها داشته باشد.
با توجه به این که عباسآباد بهعنوان یکی از مهمترین نقاط گردشگری پایتخت، در بیست و سومین مجمع عمومیسازمان جهانی گردشگری (UNWTO)ثبت شده و تهران نیز با رویکرد «تهران شهری برای همه» اداره میشود، منطقه فرهنگی و گردشگری عباسآباد میتواند گام بزرگی در زمینه توسعه گردشگری شهری تهران بر دارد و تهران را به عنوان مقصد جدیدی برای گردشگران جهان معرفی کند.
منطقه گردشگری عباس آباد به لحاظ کیفیت محتوایی و عملکردی در مقیاس کلانشهری و ملی هم از لحاظ وسعت یکی از مهمترین پروژههای توسعه فضاهای فرهنگی، گردشگری و فضای سبز کلان شهر تهران است.
بسیاری از کاربریها، المانها و عناصر موجود در این منطقه ریشه تاریخی دارند و همچنین نه تنها بیانگر هویت فرهنگی شهر تهران بلکه کشور هستند.
به عنوان مثال پلهای ابریشم در طرح بخش گردشگری مجموعه عباس آباد با مفهوم سفرنامه طراحی شدهاند و طرح آنها بدین صورت است که مسیر انتهایی آنها به بوستان نوروز (اکو) که محل گردهمایی کشورهای عضو اکوست ختم میشود از طرفی هر کدام از این کشورها زمانی مهمترین بخشهای مسیر تاریخی، اقتصادی تجاری و فرهنگی جاده ابریشم بودهاند.
لذا منطقه فرهنگی گردشگری عباس آباد به لحاظ شناساندن ریشه تاریخی و هویت فرهنگی شهر تهران نسبت به گردشگران داخلی و خارجی میتواند کارکرد بسیار خوبی داشته باشد.
جمع بندی
نقش منطقه فرهنگی و گردشگری در توسعه
در جمع بندی نهایی میتوان گفت منطقه گردشگری و فرهنگی عباس آباد میتواند در توسعه گردشگری و فرهنگی شهر تهران تاثیر قابل ملاحظه ای داشته باشد.
علاوه بر جذب گردشگران داخلی و خارجی که میتواند کارکرد اقتصادی بسیار خوبی برای شهر به همراه داشته باشد از طرفی دیگر میتواند جنبههای فرهنگی و تاریخی کلان شهر تهران و حتی کشور را به گردشگران معرفی نماید. با توجه که امروزه سرآمدترین نوع گردشگري، مدل شهري آن است.
ایجاد و توسعه فضاهاي شهري مناسب، توسعه فضاهای فرهنگی، طراحی مکانهای گردشگری بازسازي فضاهاي به ظاهر متروك و مرده به قصد زنده کردن جنبـههـاي کهـن شهری، از جملـه فعالیتهایی است که کلان شهرهای دنیا در راستای توسعه گردشگری شهری و جذب درآمد اقتصادی استفاده میکنند.
آنچه امروزه کلان شهرهای جهان در راستای توسعه و پشرفت خود انجام میدهند ایجاد فضاهاي شهري، براساس فعالیتهاي جدید و تأکید بر توسعه فعالیتهاي گردشگري و ایجاد جاذبههاي بیشتر براي ماندگاري مسافران، همراه با توسعه هستههاي کار و فعالیت، با هدف توسعه موزون شهر و پیوند کار و سکونت در تمام منطقه شهري و نیز ایجاد یک نظـام چنـد هستهاي است.
لذا منطقه گردشگری و فرهنگی عباس آباد میتواند کارکردهای فوق را برای شهر تهران به همراه داشته باشد. نکته مهمی که در مجموعه عباس آباد باید بدان توجه نمود دو مفهوم فرهنگی و گردشگری است.
با توجه به این که گردشگری یک پدیده اجتماعی و فرهنگی است و کارکردهای فرهنگی و اجتماعی بسیاری به همراه دارد لذا توسعه این دو کاربری در یک مجموعه میتواند پتانسیل جذب گردشگری شهری تهران را به طور قابل ملاحظهای ارتقاء ببخشد و به لحاط تیپ شناسی گردشگری و جذب سلایق مختلف گردشگری در شهر تهران موثر باشد.
و با توسعه دو مجموعه می تواند تبدیل به قطب گردشگری و فرهنگی پایتخت شود.
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید.
نقش منطقه فرهنگی و گردشگری در توسعه