اثر بخشی توانمند سازی روانی- اجتماعی
بحث و نتیجه گیریاثر بخشی توانمند سازی روانی- اجتماعی
فرضیه1: توانمند سازی روانی- اجتماعی مبتنی بر نظریه انتخاب بر افسردگی دانشجویان مؤثر است.
به منظور بررسی توانمند سازی روانی اجتماعی مبتنی بر نظریه انتخاب از آزمون t به منظور مقایسه میانگین میزان افسردگی پاسخگویان قبل و بعد از اجرای طرح استفاده شد.
نتایج نشان داد که بین میزان استرس پاسخگویان قبل و بعد از اجرای طرح تفاوت معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد.
بنابراین با اطمینان 99 درصد می توان عنوان نمود که اجرای برنامه توانمند سازی روانی-اجتماعی موجب کاهش سطح افسردگی در بین دانشجویان می شود.
در تبیین نتایج این پژوهش می توان گفت، انسانها افسرده نمي شوند، بلکه افسردگي را انتخاب کرده تا از اين طريق بتوانند توجيه و بهانه اي براي عدم انجام کارهاي مؤثرتر داشته باشند.
بنابراين در مورد تأثير واقعيت درماني بر کاهش افسردگي اين افراد مي توان اظهار کرد که اين رو یکرد یک درمان فعال و آموزشی است.
با استفاده از مفاهيم تئوري انتخاب و آگاهي دادن به افراد در مورد انتخاب ها و شيوه ارضاي آن ها مي توان به افراد کمک کرد تا کنترل بهتري بر زندگي خود داشته و مسئوليت پذيرتر شوند و رفتارهاي موثر ديگري به جز افسرده شدن را برگزينند.
در پژوهشی که با هدف بررسی اثر بخشی واقعیت درمانی بر افسردگی زنان نابارور قبل از درمان با روش کمک باروریIUI انجام گرفت. توزنده جانی و سلطان زاده(1393)،
نشان دادند که مداخله واقعیت درمانی در کاهش افسردگی آزمودنی های گروه آزمایش به طور معنی داری مؤثر بوده است.
اين ديدگاه به افراد مي گويد شرايط نامساعدي که در آن قرار دارند را خودشان انتخاب کرده اند زيرا انسان در همه موارد زندگي خويش دست به انتخاب مي زند.
نتایج نشان داد که واقعیت درمانی افسردگی بزرگسالان ناشنوا را کاهش می دهد.
بنابراین توامند سازی روانی- اجتماعی مبتنی بر نظریه انتخاب فرد را متوجه این نکته می کند که خودش در روند انتخاب هایش مسئو ل بوده و باید فکر خود را تغییر دهد تا حالات بدنی و روانی حاصل از افسردگی در او کاهش یابد.
فرضیه2: توانمند سازی روانی- اجتماعی مبتنی بر نظریه انتخاب بر اضطراب دانشجویان مؤثر است.
نتایج مقایسه میانگین سطح اضطراب در بین پاسخگویان قبل و بعد از اجرای طرح که در جدول آورده شده است نشان داد که اجرای برنامه توانمندسازی روانی-اجتماعی باعث کاهش میانگین اضطراب پاسخگویان شده است.
پژوهشی که با هدف بررسی تأثیر شیوه واقعیت درمانی گروهی بر کاهش اضطراب دانش آموزان نوجوان دختر، با نمونه ای شامل 20نفر انجام گرفت.
شفیع آبادی و همکاران نشان دادند که واقعیت درمانی گروهی اضطراب دانش آموزان دختر مقطع متوسطه را کاهش داده است.
در این پژوهش توانمند سازی روانی- اجتماعی مبتنی بر نظریه انتخاب اضطراب دانشجویان را کاهش داد.
از این رو می توان گفت که، در واقعيت درماني، انسان دو نياز اساسي دارد يكي دوست داشتن و دوست داشته شدن و ديگري احساس ارزش براي خود و ديگران.
براي حصول اين نيازها، فرد بايد به گونهاي مطلوب و مقبول رفتار كند تا ديگران او را دوست بدارند.
معيارهاي رفتار مطلوب و معقول، متنوع و متعدد هستند و درستي يا نادرستي اعمال به هنجارهايي بستگي دارد كه از عوامل فرهنگي و اجتماعي و اخلاقي و ارزش ها نشأت مي گيرند.
اگر فرد رفتارش را ارزشيابي نكند و درصدد اصلاح موارد نادرست بر نيايد، نيازهاي اساسي او برآورده نخواهد شد و در نتيجه احساس ارزش و دوستي نخواهد كرد و دچار نگراني و اضطراب خواهد شد.
هم چنين فرد براي آن كه احساس ارزش كند، بايد به كسب و تقويت يك رشته مهارت ها اقدام كند.
. در تحقیقی که با هدف بررسی اثربخشی واقعیت درمانی به شیوه گروهی بر اضطراب مادران دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان یزد انجام گرفت.
نتایج نشان داد که اجرای مداخله واقعیت درمانی منجر به کاهش معنادار اضطراب در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است.
برای مشاهده مطالب بیشتر می توانید به سایت farzdon مراجعه نماید .
اثر بخشی توانمند سازی روانی- اجتماعی