همه چیز درباره عوارض کورتون
کورتیکوااستروئید یکی از انواع داروهایی است که اگر با تجویز پزشک خورده شود بسیار موثر خواهد بود و شما اول باید بدانید که این دارو دقیقاً به چه شکل عمل میکند و مصرف آن بدون عوارض به چه شکل است کورتون ها بسیار شبیه به کورتیزون هستند یعنی همان هورمونی که در قسمت بیرونی مغز تولید می شود انواع کورتون ها شامل:
- بتامتازون
- کورتیزون
- دگزامتازون
- هیدروکورتیزون
- پردنیزولون
- بودزوناید
- تریامسینولون
کورتیزون چه نقشی دارد؟
کورتیزون تعادل آب و نمک را در بدن کنترل می کند و همچنین مقدار چربی و سوخت و ساز پروتئین ها و کربوهیدرات را مدیریت می کند. وقتی فشاری وارد بدن میشود غده هیپوفیز که در مغز قرار دارد آدرنوکورتیکوتروپین ترشح می کند. این ماده سبب ترشح کورتیزول می شود. کورتیزول اضافی که در بدن به وجود می آید با استرس عفونت جراحی و ضربه های ناگهانی مقابله می کند وقتی این مشکلات تمام می شود ترشح کورتیزول به حالت عادی برمی گردد. غدد فوق کلیوی معمولاً روزی ۳۰ میلی گرم کورتیزول تولید می کند و در صورت لزوم این مقدار بیشتر می شود.
کورتیکواستروئیدها چه عملکردی دارند؟
کورتیکواستروئیدها سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند و همچنین بدن را از حساسیت زیاد و التهاب در امان نگه می دارند. این دارو به سلولهای سفید خونی اجازه نمی دهد در حقیقت اختلالی در آنها به وجود می آورد که ممکن است خطر عفونت را بیشتر کند.
کورتون در چه مواردی مورد استفاده است؟
- روماتیسم مفصلی
- پلی میوزیت
- آرتریت
- اسپوندیلیت
- التهاب رگ
- بیماری های مربوط به بافت ها
- اسکلرودرمی
کورتیکو استروئید ها معمولاً برای درمان آرتروز مصرف نمی شوند ولی گاهی ممکن است به طور موضعی در درمان آن موثر باشد کورتیکواستروئیدها در اشکال مختلفی وجود دارد مانند:
- تزریق در عضله یا ماهیچه
- به حالت موضعی مانند پماد
- تزریق مستقیم به مفاصل
- نوع خوراکی
داروی کورتیکواستروئید خوردنی با تزریقی چه فرقی دارد؟
تزریق کورتیزون یکی از انواع تزریق ها است که در آن ماده دارویی مستقیماً وارد بدن می شود. این نوع تزریق و پزشک کمک زیادی میکند تا از التهاب و مشکلات مختلف جلوگیری شود یکی از عوارض تزریق این دارو عفونت است. همچنین اگر این دارو به صورت مداوم تزریق شود ممکن است مشکلات مختلفی را به بار آورد و به غضروف ها آسیب وارد کند. یعنی پزشکان از این تزریق به عنوان آخرین راه حل استفاده می کنند.
عوارض مصرف کورتون
کورتون عوارض جانبی بسیار زیادی دارند و همینطور ایجاد یک سری از بیماریها مانند کوشینگ میشود. این بیماری در قدرت فوق کلیوی اختلال ایجاد میکند و همچنین باعث میشود که کورتیزول بیش از حد ترشح شود. از دیگر عوارض این دارو:
- افزایش وزن
- انواع دیابت
- پوکی استخوان
- آب مروارید
- نازکی پوست
- ضعف در ماهیچه ها
- زخم معده
- افزایش تعریق
- افزایش عفونت
- مشکلات روانی استرس و افسردگی
- کبودی پوست
چه موقع می توان این دارو را قطع کرد؟
دز های مختلفی از این دارو پیشنهاد شده است. برای اینکه غدد کلیوی به طور طبیعی کورتیزول ترشح کند باید از دوز پایین این دارو استفاده کرد. کاهش سریع دوز مشکلاتی را برای بدن به وجود می آورد در نتیجه میزان کورتیزول در بدن از حالت طبیعی خارج می شود. اگر کورتیکواستروئیدها با دوز کم و در طولانی مدت استفاده شود ممکن است قطع مصرف دارو کار سختی باشد و همچنین یک سری مشکلاتی برای بدن به وجود آورند که پزشک هم متوجه این عوارض نشود.