باز آفرینی فرهنگ مبنا
باز آفرینی فرهنگ مبنا
با رواج مدرنیسم و توسعه خودرو محور شهرهای کشور، بافت¬های میراثی، تاریخی و هویتی کشور دستخوش هجوم، تخریب و نوسازی همه¬جانبه گردیدند.
امری که منجر به از دست رفتن بخش¬های مهمی از تاریخ و هویت اجتماعی شهرهای کشور گردید.
چنین رویکرد و وضعیتی اندیشمندان و متفکران حوزه شهرسازی-معماری را به فکر یافتن راهکاری انداخت، که در ضمن حفظ هویت محدوده¬های با ارزش تاریخی، زمینه بهره¬گیری شهروندان از امکانات و خدمات نوین را محیا سازد، راهبردی که در قالب بازآفرینی شهری متجلی شده است.
پژوهش حاضر با نمونه قرار دادن بافت مجاور حرم حضرت،در پی پاسخ بدین سوال بوده است:
پاسخ مناسب معمارانه به نیاز ها و مشکلات بافت مجاور حرم حضرت معصومه ( س ) با توجه به محتوای اجتماعی-فرهنگی و عملکردهای این بافت چیست تا با مطالعه ی گسترده و عمیق زمینه در ابعاد مختلف ، مخصوصا زمینه ی اجتماعی محدوده ، به ارائه ی راهکارهای کلان بازآفرینی بافت، الگوی مناسب معماری جهت ایجاد یک بنای میان افزا و پاسخ گو به این الگوی معماری بپردازد.
راهکارها و الگوی ارائه شده از طرفی برطرف کننده ی نیاز های حال با شد و از سوی دیگر با احترام به میراث گذشته ، خود میراثی باشد برای آیندگان است.
بدین منظور در دو مقیاس شهری و معماری راهکارهایی ارائه شده است. در مقیاس شهری با ملاک قرار دادن راهبرد بازآفرینی مبتنی بر فرهنگ، به تبیین یک مسیر گردشگری در بافت پرداخته می شود.
در مقیاس معماری هم با توجه به مسیر گردشگری و الگوی توسعه ی اقماری حرم (پیشنهادی)، به طرح یک بنای میان افزا با کاربری های چند منظوره اقدام می شود.
الگوی این بنای میان افزا با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه ی زمینه، در طیف تضاد تا تطابق با معماری بافت، به سمت تضاد تمایل دارد اما سعی می شود که احترام بناهای با ارزش پیرامون حفظ شود.
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon. ir مراجعه نماید.