تصويرگری صحنه های نبرد انسان با موجود خيالي

شناخت و تحليل ويژگي های بصری و عوامل موثر در تصويرگری صحنه های نبرد انسان با موجود خيالي در شاهنامه شاه طهماسبي

جدول محتوایی

تصويرگری صحنه های نبرد انسان با موجود خيالي

 

 

 

تصويرگری صحنه های نبرد انسان با موجود خيالي

 

 

چکیده:

از گذشته تا به امروز شاهنامه فردوسی یکی از مهم­ترین کتاب­هایی است که همواره مورد توجه نگارگران بوده است.

نبرد انسان با موجودات اهریمنی از  مهم­ترین داستان­های اساطیری و حماسی شاهنامه است.

ریشه­ های اساطیری این داستان­ها، متأثیر از ساختار کلی اساطیر ایران و به نوعی تقابل خیر و شر را در قالب ادبیات و نگارگری به تصویر می­کشد.

از این­رود در این نوشتار با تکیه بر مطالعات کتابخانه­­ای و با هدف تطبیق و آشکار کردن میزان تأثیرپذیری نگارگران از متن شاهنامه و ارائه و شناخت خصوصیات تصویری در 16 نگاره از نگاره­های شاهنامه طهماسبی با تأکید بر ویژگی­های بصری و عوامل مؤثر در تصویرگری صحنه­های نبرد انسان با موجود خیالی انجام گرفته است.

 

 

نتایج تحقیق حاضر که به شیوه توصیفی ـ تحلیلی انجام شده نشان می­دهد که نگارگران شاهنامه طهماسبی از شاهنامه به عنوان منبع اصلی الهام خویش بهره جسته­اند و در بسیاری موارد صحنه­آرایی را در عین وفاداری به متن به انجام رسانده ­اند.

 

در این راستا نگارگران برای طرح مضمون شعر، عناصر بصری و ویژگی­هایی را به کار گرفته ش­اند که قابلیت آشکارسازی هر چه بیشتر مفاهیم این اشعار را داشته باشد.

 

 

 

5ـ 1 نتیجه گیری

 

در این رساله به این سوالات پاسخ داده شد:
  1. ويژگي­های بصری در نگاره­های نبرد انسان با موجود خيالي در شاهنامه شاه طهماسب چيست؟
  2. روش تصویرگری در شاهنامه طهماسبی به چه صورت بوده و نگارگر در صحنه­های نبرد انسان با موجود خیالی از چه ویژگی­هایی استفاده نموده که باعث خلق نگاره­هایی به صورت هماهنگ و یکدست شده است؟
  3. چه ارتباطی بین ویژگی­های بصری و محتوا (نبرد انسان با موجود خیالی) و جنبه­های معنایی آن در شاهنامه طهماسبی وجود دارد؟

 

 

102 نگاره از نگاره­های شاهنامه طهماسبی به رزم اختصاص داده شده است.

در میان موضوعات فرعی نیز، بیشترین تعداد به رزم­های انسانی اختصاص دارد.

نکته شایان توجه دیگر، تخصیص 16 نگاره به رزم انسان با موجود خیالی می­باشد.

 

در راستای روایت تصویر و رابطه موجود میان شعر و نگاره، نگارگر در بسیاری موارد صحنه­آرایی را در عین وفاداری به متن رعایت کرده است.

نگارگر در عین حالی که به شاهنامه به عنوان منبع اصلی الهام خویش وفادار بوده است، در پی برخورد سطحی با اشعار نیست و تصاویر خود را با دستیابی به مفاهیم، ذهنیات و آموخته­های خود خلق می­کند.

 

 

 

تصويرگری صحنه های نبرد انسان با موجود خيالي

 

 

او برای طرح مضمون شعر و دستیابی به این مفاهیم از ویژگی­های مختلفی استفاده کرده است.

 

از جمله این ویژگی­ها، مهارت در اجرا، نحوه چیدمان عناصر، نوع ترکیب­بندی، استفاده از جنبه­های نشانه­ای و نمادین، استفاده از بافت و شکل، حرکت و حالت عناصر در صحنه، استفاده به جا و خلاقانه از رنگ­ها در ساختار و تنظیم دقیق آنها در صحنه است.

 

 

در راستای ترجمه تصویری متن، نگارگر علاوه بر القای مفاهیم و همگامی با شاعر، برای طرح مضمون شعر و بیانی تأثیرگذارتر از روش­ها و ویژگی­های مختلفی بهره جسته است.

از جمله این ویژگی­ها افزودن جنبه اغراق در طراحی و رنگ­آمیزی­ها، نحوه بکارگیری بافت و فرم اشکال، نحوه استقرار عناصر در صحنه و در کنار یکدیگر، حالات و حرکت در پیکره­ها، مهارت در اجرا، نوع ترکیب­­بندی، استفاده از برخی عناصر با جنبه­ای نمادین و نشانه­ای، گزینش رنگی و استفاده خلاقانه از رنگهاست.

 

در تصویر کردن حالت اشکال و عناصر تصویری در صحنه، نیمه بودن آدم­ها و اسب­هایشان در کناره­های قاب تصویر حاکی از ادامه داشتن و انبوه سپاهیان به واسطه تداعی شدن جمعیت در ذهن بیننده است.

در حالات و حرکت پیکره­ها، شخصیت­ هر یک از افراد و احساس آنها نسبت به آنچه در جریان است، به وسیله وضعیت دستها، حرکت ابروها و سمت نگاه و حالتی که به صورت خود گرفته است، مشخص می­گردد.

حالت و نوع شکل برخی از عناصر در صحنه، نمایش­دهنده همان مضامینی است که هنرمند نگارگر انتظار دارد، مخاطب اثرش آن را دریافت کرده و بپذیرد.

 

ترکیب­بندی در آثار به لحاظ پیوستگی در فرم و سطح، و نحوه قرار گرفتن آنها در ارتباط با هم ساخته شده است. ترکیب­بندی اثر و نحوه تنظیم رنگ­ها در تصاویر به گونه­ای است که چشم را به طرف سوژه­های اصلی هدایت کرده و بیننده را واداشته تا بر روی موضوع اصلی تمرکز کند.

 

تشخیص هندسه پنهان همچون روابط مثلثی به عنوان نقطه اشتراک نگاره­های نبرد خیر و شر در این نگاره­ها است که باعث ایجاد هیجان و پویایی نگاره­ها شده است، همچنین حرکت­های حلزونی، قطری، خطی و جهت­دار نیز از نمونه­های این بررسی هستند.

باید گفت نگارگران این نگاره­ها از روش خاصی برای ارائه حرکت در آثارشان استفاده نکرده­اند، بلکه با تنوع در کاربرد نقوش انسانی، حیوانی و گاهی گیاهی وجایگیری مناسب آنها در متن تصویر به ایجاد حرکت در نگاره­هایشان دست یافته­اند که از وجود حرکتی مجازی در آثار نگارگری نبرد با حیوانات خیالی در شاهنامه طهماسبی حکایت می­کند.

 

 

 

تصويرگری صحنه های نبرد انسان با موجود خيالي

 

 

کاربست و تنظیم دقیق رنگ­ها در صحنه به گونه­ای است که چشم بیننده روی تک تک عناصر در گردش است.

نگارگر رنگ­ها را ماهرانه در سرتاسر صحنه پخش کرده و یکی از عواملی که عناصر تصویر را به هم پیوند زده در گردش بودن رنگ­ها در تمامی صحنه است.

نحوه تنظیم رنگ­ها در تصاویر به گونه­ای است که نگارگر در بیشتر موارد، تندی و شفافی رنگ­ها را برای سوژه­های اصلی به کار گرفته است، در مواردی بر اساس جایگریشان در صحنه موجب تأکید و تمرکز بر روی موضوع می­شوند.

نگارگر هم چنین رنگ­های زنده و تضاد رنگ­های مکمل را به خوبی در کنار رنگ­های دیگر و در جهت کامل کردن فضای رنگی به کار برده است.

 

 

برای  مشاهده  مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه  نماید.

 

تصويرگری صحنه های نبرد انسان با موجود خيالي

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *