آسیب شناسی فرآیندهای توسعه محصول جدید
آسیب شناسی فرآیندهای توسعه محصول جدید
انجام پایان نامه IT
مقدمه
در عصر حاضر-که ویژگی بارز آن تغییر و تحولات سریع در سطح جهان است- وجه مشترک شرکتهای پیشتاز و جهانی این است که مشتری مدار هستند و خود را نسبت به مشتریان متعهد می دانند.
این شرکتها سعی می کنند تا از طریق ارائه محصولات جدید به مشتریان نسبت به رقبا و با تأمین خواسته های آنان، مشتریان قدیمی را حفط و مشتریان جدید را جذب کند، این همان رمز جهانگشایی شرکتهای موفق است.
بنابراین درک فرآیند توسعه محصول جدید برای تمامی شرکتها ضروری است و منشاء اصلی موفقیت در کسب مزیت رقابتی برای شرکتها در آینده، توسعه موفق و مداوم محصولات جدید و بهبود یافته خواهد بود.
منظور از محصولات جدید، محصولات ابداعی، محصولات پیشرفته تر، محصولات اصلاح شده و انواع محصولات جدید دیگر است.
یعنی محصولازتی که با تلاش خودِ شرکت و در دایره تحقیق و توسعه آن بهوجود می آیند .
همینطور بر اساس ادبیات تحقیق، منظور از محصول جدید می تواند نوآوری در کارکردهای یک محصول یا در ساختار یک محصول یا حتی در شکل ظاهری و بستهبندی محصول باشد
. نوآوری محصول یک چارچوب مدیریت جامع برای ایجاد تغییرات تدریجی و بهبود در محصولات، خدمات و فرآیندها است و در عمل شامل مفهوم سازی، طراحی، ساخت، اعتبارسنجی و تجاریسازی محصولات جدید برای مشتریان و بازارها است که به منظور فائق آمدن بر شرایط و چالشهای بازار انجام می گیرد .
فرآیند نوآوری محصول جدید با شناسایی فرصتها و ایدههای محصول جدید آغاز می شود و در ادامه با طی کردن
درک الزامات این فرصتها و ایدهها، فرموله کردن مفاهیم محصول جدید، طراحی و خلق محصول واقعی، ارزیابی پتانسیل و تناسب محصول، به معرفی محصول به بازار ختم می گردد.
توسعه محصول جدید به علت پیچیدگیهای فضای کسب و کار، نیازهای در حال تغییر مشتریان و بازار، تاثیرات رقابت، دشواریهای مرتبط با درک حال و پیشبینی آینده، چالش برانگیز است.
با این وجود در اکثر سازمانها پیچیدگیهای نوآوری محصول را از طریق ایجاد مسیرهای متدوالی در جهت تعریف و تشریح روشهای مورد استفاده برای توسعه محصول جدید و همچنین یک سیستم اطلاعاتی برای پشتیبانی از تصمیمگیری و تجزیه و تحلیلهای مورد نیاز، تسهیل کرده اند.
نوآوری محصول نیازمند همکاری واحدهای مدیریت استراتژیک، مهندسی، بازاریابی، تامین مالی، تولید و عملیات، شبکه های تامین، کانالهای توزیع و مشتریان بطور همزمان می باشد تا این اطمینان حاصل شود که تمامی الزامات فرآیند توسعه محصول جدید برای دستیابی به موفقیت فراهم گردیده است.
همچنین گستره متنوعی از دانشها، مهارتها، خلاقیت و بینش لازمه موفقیت است..
با توجه به نمایان شدن اهمیت فرآیند توسعه محصول جدید و نگاهی به صنایع غذایی کشور می توانیم به این نتیجه برسیم که این صنعت شرایط بسیار مساعدی برای انجام نوآوری در محصولاتش دارد.
توسعه صنایع فرآیندی یکی از محرکهای اصلی رشد اقتصادی در بساری از کشورهای در حال توسعه عنوان می گردد و صنایع مرتبط با بخش کشاورزی از اهم آن قلمداد می شود. صنایع غذایی جزء صنایع مصرفی کم دوام بوده که با توجه به سطح درآمد سرانه کشور، بخش قابل توجهی از تقاضای صنعتی خانوارها در این گروه از صنایع است.
ضمناً ساختار موجود تولید نیز در این حوزه در مقایسه با سایر صنایع از درجه انحصار و تمرکز کمتری برخوردار است.
تولید کنندگان صنایع غذایی با بهرهگیری از فضای رقابتی داخلی، تقاضای خانوارهای ایرانی و دخالت کمتر دولت در این حوزهها، عملکرد نسبتاً مطلوبی از خود نشان دادهاند. در فضای رقابتی کنونی در دست گرفتن بازار به امری حیاتی برای تولید کنندگان داخلی مبدل گردیده است.
صنعت مواد غذایی به علت انعطافپذیری بالایی که دارد همواره مورد توجه سرمایهگذاران بوده است. بطوری که طبق گزارش وزارت صنایع و معدن در سال 1385 نسبت سرمایهگذاری در این بخش به کل صنعت در حدود 16 درصد و میزان اشتغال ایجاد شده توسط این بخش نسبت به کل صنعت در حدود 15 درصد بوده است.
ولی موضوعی که بسیار مهم است این است که در دست گرفتن بازار از طریق تولید محصولات مشابه به آنچه در بازار موجود است، مزیت خاصی برای برتری در بازار ایجاد نخواهد کرد و در خوشبینانه ترین حالت، با شرط ارائه محصولات با کیفیت می توان سهم اندکی از بازار را تصاحب کرد.
در چنین شرایطی تنها تولید محصولات جدید پتانسیل ایجاد مزیت رقابتی برای بنگاه را دارا است.
با بررسی تنوع محصولات غذایی در بازار داخلی متوجه سکون بازار در تنوع بخشیدن به این فرآوردهها می شویم.
این سوال مطرح است که چرا نوآوری خاصی طی سالیان اخیر در این زمینه رخ نداده است؟
آیا مشکل در عدم استقبال مشتریان از این فرآوردهها است یا مشکل در عدم توانایی تولید کنندگان داخلی در تولید فرآوردههای جدید است؟
و اینکه چرا با وجود اینکه کشش زیادی برای این فرآوردهها وجود دارد نرخ نوآوری در این محصولات بسیار پایین است؟
انجام پایان نامه مدیریت
جواب این سوالات را قطعاً باید در فرآیندهای توسعه محصول جدید در شرکتهای تولید کننده این نوع فرآوردهها دانست.
جهت دست یابی به این بازارها یکی از مهمترین رویکردهای عملیاتی قابل استفاده مدیریت فناوری و فرآیندهای پنجگانه آن می باشد که عامل اتصال بازار به بخش مهندسی و تولید است و شرکت ها را در راستای تولید محصولات جدید یاری می رساند. دراین میان پنج فرآیند مهم مدیریت فناوری به شرح زیر است.
لذا در این تحقیق تلاش بر آسیب شناسی فرآیند توسعه محصولات جدید در حوزه مواد غذایی در ایران از منظر فرآیندهای مدیریت فناوری می باشیم.
محافظه کاری یک شرکت در مواجهه با محیط متلاطم بازار، ممکن است به نتیجه نامطلوب «محصولات یکسان» منجر شود.
در این صورت سازمان از کسب مزیتهای راهبردی بلند مدت که بیشتر سازمانها کارآفرین به آن دست می یابند، باز می ماند.
لازم به ذکر است که توسعه محصولات جدید در بیشتر سازمانها، ماهیتاً غیر مستمر و ناپایدار است، در این سازمانها فقط زمانیکه شرایط بازار نیاز به یک محصول جدید را تشدید می کند، تمایل به ایجاد تغییر بهوجود می آید.
اینکه چگونه یک سازمان، واکنش مناسب را برای این تغییرات انتخاب کند، مسئله توسعه محصولات جدید است.
. دونکته در مهم در رابطه با دوره حیات کالا به ما یاری می نمایند تا اهمیت ابداع محصولات جدید را خاطر نشان سازیم.
نخست اینکه محصولاتی که توسط هر شرکتی ارائه می شوند، زمانی از مد افتاده و یا از دور خارج می شوند و موجب کاهش حجم فروش و سهم آن شرکت در بازار می گردد.
دوم اینکه، محصولات سالخورده سوددهی خود را از دست داده و در صورتی که در آنها تغییراتی ایجاد نشود و یا جایگزین مناسبی برای آنها تولید نشود، برای شرکت ضرر خواهند داشت.
ارائه محصولات جدید برای حفظ سود شرکت ضروری است .
همانطور که ذکر شد، توسعه صنایع فرآیندی یکی از محرکهای اصلی رشد اقتصادی در بساری از کشورهای در حال توسعه عنوان می گردد و صنایع مرتبط با بخش کشاورزی از اهم آن قلمداد می شود.
صنایع غذایی جزء صنایع مصرفی کم دوام بوده که با توجه به سطح درآمد سرانه کشور، بخش قابل توجهی از تقاضای صنعتی خانوارها در این گروه از صنایع است.
ضمناً ساختار موجود تولید نیز در این حوزه در مقایسه با سایر صنایع از درجه انحصار و تمرکز کمتری برخوردار است.
تولید کنندگان صنایع غذایی با بهرهگیری از فضای رقابتی داخلی، تقاضای خانوارهای ایرانی و دخالت کمتر دولت در این حوزهها، عملکرد نسبتاً مطلوبی از خود نشان دادهاند.
با توجه به اهمیت صنایع غذایی در تولید ناخالص ملی و ایجاد اشتغال از دیدگاه ملی و سودآوری بالا از منظر بنگاهی می توان به این نکته اذعان داشت که توسعه محصول جدید برای صنایع فعال در این بخش از اهمیت بالایی برخوردار است.
همانطور که شاهد هستیم نرخ نوآوری در این بخش بسیار بالاتر از سایر بخشهای صنعت می باشد.
ولی با این وجود، با توجه به ظهور فناوریهای نوینی نظیر زیست فناوری و نانوفناوری و بهره جستن از این فناوریها در تولید مواد غذایی توسط تولید کنندگان مطرح جهانی متوجه سرعت بسیار پایین ارائه محصولات جدید توسط تولید کنندگان داخلی نسبت به پشتازان جهانی می شویم.
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید .
انجام پایان نامه مدیریت صنعتی
آسیب شناسی فرآیندهای توسعه محصول جدید