ﺗﺎﺛﯿﺮ ﻫﻮﺷﻤﻨﺪﺳﺎزی ﻣﺪﺍﺭس ﺑﺮ ﺧﻼﻗﯿﺖ ﺭﯾﺎﺿﯽ
مقدمه ﺗﺎﺛﯿﺮ ﻫﻮﺷﻤﻨﺪﺳﺎزی ﻣﺪﺍﺭس ﺑﺮ ﺧﻼﻗﯿﺖ ﺭﯾﺎﺿﯽ
انجام پایان نامه روانشناسی
امروزه از آموزش و پرورش انتظار می رود تا موجبات یادگیری فعال و مشارکتی بین دانش آموزان را فراهم آورد.
برای محقق شدن چنین رویکردی به ناچار نیاز به تغییر رویه های سابق است.
بنابراین یکی از تلاشهای سازمانهای آموزشی باید در ارتباط با فناوری اطلاعات وارتباطات و هوشمند کردن مدارس، و بررسی تاثیر این گونه مدارس بر یادگیری دانش آموزان باشد .
فناوری اطلاعات و ارتباطات تحولات گستردهای را در عرصه های مختلف زندگی بشر به همراه داشته است وازاین رو جهان امروز به سرعت به استقبال یک جامعه اطلاعاتی میرود؛ جامع هایی که استفاده از ابزارهای نوین برای دسترسی به دانش و استفاده از آن نقش مهمی دارد.
یکی از مقدمات لازم برای ورود به این عرصه شیوه جدیدی از آموزش است که به هیچ وجه تشابهی با شیوه های سنتی مرسوم ندارد از اینرو مدتی است دربسیاری از کشورها از جمله کشور ما مدارس هوشمند راه اندازی شده است که با توجه به ویژگی ها ی این نوع مدارس،توجه و نگاه ویژه ای را می طلبد .
نتایج تحقیقات حاکی از آن است، دانش آموزان در مدارس هوشمند از نظر میزان خلاقت و نوآوری نسبت به دانش آموزان در مدارس سنتی یا عادی تفاوت معنیداری می باشند به نظر می رسد.
هوشمندی مدارس نقش بارزی در رشد خلاقیت دانش آموزان داشته باشد.
مدرسه هوشمند با فراهم نمودن محیطی پویا و جذاب زمینه شکوفایی استعدادهای دانش آموزان را فراهم نموده و انگیزه آنان را برای انجام بهتر فعالیت های درسی افزایش می دهد. امروزه مهمترین مأموریت نظام آموزش و پرورش یک کشور، ایجاد بستری مناسب جهت رشد و تعالی سرمایه های فکری در جامعه اطلاعاتی و دانایی محور می باشد.
.
همچنین بررسی ها نشان داده است اثرات هوشمندسازی مدارس تنها جنبه فردی ندارد بلکه اثر سازمانی آن نیز قابل توجه است.
بررسی های مهرجو (1396) با نشان داد متغیر هوشمند سازی مدارس و نوآوری سازمانی با مؤلفههای چابکی سازمانی (سرعت، شایستگی،پاسخگویی و انعطافپذیری) رابطه مثبت و معناداری دارد.
؛ بنابراین ازآنجاییکه یکی از مهمترین اهداف سازمان آموزش و پرورش تربیت دانش آموزان پژوهنده است و این هدف با هوشمند سازی مدارس با سرعت و کیفیت بیشتری حاصل می شود.
لازم است که سازمان آموزش و پرورش برنامهریزی و تلاش خود را جهت هوشمند سازی کل مدارس کشور به کار گیرد.
ثابت شده است که خلاقیت در نوع بشر به اندازه حافظه عمومیت دارد ومی توان آن را با کاربرد اصول و فنون معین و ایجاد محیطی مناسب، پرورش داد.
امروزه باید به جای انباشتن ذهن دانش آموزان از محفوظات فکر ان ها را به فعالیت واداشت و روش اندیشیدن را به آنان آموخت، زیرا استعداد خلاقیت امری است که کاملاً فطری و بروز آن در همه ی شاگردان امکان پذیر است .
سیستم آموزش و پرورش د رکشورمان عمدتاً مبتنی بر محفوظات است و این یکی از مشکلات عمده در نظام آموزشی است
و باید برای ان چاره ای اندیشید، زیرا خلاقیت و نوآوری محرک اصلی تمدنها و کلید پیشرفت درهر زمینه ای است و ماتنها با نیروی قدرتمند خلاقیت است که می توانیم مسائل و مشکلات را از سرراهمان برداریم.
محققان تعلیم و تربیت بعد از سالها تحقیق و بررسی به این نتیجه رسیده اند که اوج خلاقیت در کلاس دوم ابتدایی است و آنان بعداً هرگز خلاقیت دوره ی اولیه ی کودکی خود را باز نخواهند یافت، پس باید سعی و تلاش والدین و آموزگاران دراین سنین متمرکز باشد.
یکی از دروسی که می تواند زمینه ی مناسبی برای بروز خلاقیت در دانش آموزان ابتدایی باشد، درس ریاضی است.
بررسی یوسفی سعیدآبادی و ابوالفضلی، (۱۳۹۴) حاکی از آن است که عوامل شکوفایی خلاقیت (روشهای نوین تدریس خلاق، برنامه درسی مبتنی بر خلاقیت و کارگروهی دانش آموزان) بر یادگیری درس ریاضی تاثیرگذار می گذارد.
بعضي از تعاريف تاکيد مي کنند که يک عمل خلاقانه در رياضيات مي تواند شامل خلق يک مفهوم مفيد يا کشف يک رابطه شناخته نشده و يا تغيير در سازماندهي ساختار يک نظريه رياضي باشد .
خلاقیت ریاضی را توانایی تحلیلی یک مسئله معین از منظر مختلف ، دیدن الگوها، تفاوت ها و شباهت ها ، تولید ایده های متعدد و انتخاب روش مناسب برای مقابله با موقعیت های ناآشنا ریاضی توصیف کرد..
معتقد است که خلاقیت کار اصلی ریاضیدانان است و منجر به کشف چیزی می شود که قبلاً توسط آن شخص شناخته شده نبود، حتی اگر آن کشف تاکنون برای دیگران قابل فهم نباشد.
به نظر می رسد خلاقیت در حل مسائل پیچیده ی ریاضی به دانش گسترده، انعطاف پذیر و سازماندهی مداوم اندیشه نیاز دارد .
هوشمند سازی مدارس می تواند منبعی برای خلاقیت و رشد آن باشد.
مدارس هوشمند با بهره گیری از سیستم های الکترونیکی می تواند حمایت از خلاقیت دانش آموزان در حل مسائل ریاضی را تقویت کند.
بررسی ها نشان داده است تکالیف الکترونیکی در میزان یادگیری و یادداری درس ریاضی اثر بخشی قابل توجهی خواهد داشت .
بسیاری از مطالعات به ارائه روش ها، شناسایی شیوه ها در ارتقاء خلاقیت ریاضی را بررسی کرده اند اما تاکنون مطالعه علمی بر روی اثربخشی مدارس هوشمند بر روی خلاقیت ریاضی دانش آموزان صورت نگرفته است.
بحث و نتیجه گیری
مدارس هوشمند ایران مدارس توسعه یافته ای هستند که برای انتقال مفاهیم سنتی از ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات کمک می گیرند.
این ابزارها شامل برنامه های رایانه ای از جمله به کارگیری نرم افزارهای کاربردی نظیر اسلاید (پاورپینت)، واژه نگار و صفحات گسترده و امکانات اینترنتی است.
تحقیق حاضر با توجه به هدف اصلي آن که «بررسي تأثیر هوشمندسازی مدارس بر کیفیت زندگی تحصیلی و خلاقیت ریاضی دانش آموزان» است، رویکرد مدارس هوشمند رویکردي جامع و تلفیقی است.
از آن جهت “جامع” است که به منظور برآوردن نیازهاي دانش آموزان با روش هاي یادگیري متفاوت و استفاده از ابزارهاي چندرسانه اي (بصري، کلامی، شنیداري و علمی) تلاش خواهد شد.
تا زمینه رشد همه جانبه استعدادهاي دانش آموزان را تدارك ببیند و به این دلیل “تلفیقی” است که به جاي استفاده ابزاري از فناوري اطلاعات، با تلفیق میان برنامه هاي درسی و روش ها و شیوه هاي یادگیري، نسبت به کارآمد و اثربخش نمودن نظام آموزشی اقدام گردد.
به علاوه مدل هاي آموزشی و تمرینات جهت بسط این مهارت ها در دانش آموزان طراحی شده اند.
به عبارت دیگر مدارس هوشمند شامل اجزاي درهم تنیده اي است که به منظور انگیزش حس کنجکاوي دانش آموزان و مشارکت فعال آنها طراحی شده اند.
…………………………..
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید.