تاثیر حسابرسی داخلی
تاثیر حسابرسی داخلی
چکیده
هدف تحقیق حاضر تاثیر حسابرسی داخلی بر اثربخشی کنترل داخلی روی عملیات و انطباق (رعایت) می باشد.
جامعه آماری مورد استفاده در تحقیق حاضر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی سال های 1393 تا 1397 می باشد. حجم نمونه مورد بررسی 95 شرکت می باشد.
متغیر وابسته تحقیق ضعف کنترل داخلی و متغیرهای مستقل پژوهش صلاحیت عملکرد حسابرسی داخلی و منابع عملکرد حسابرسی داخلی می باشد.
داده های مورد نظر جمع آوري و در فایل اکسل طبقه بندی گردید.
همچنین آزمون فرضيه ها از رگرسیون لجستیک با استفاده از نرم افزار Eviews10 انجام شد.
نتایج نشان داد که اگر شرکت ضعف کنترل داخلی در عملیات و/ یا انطباق (رعایت) را گزارش کند، با صلاحیت عملکرد حسابرسی داخلی ارتباط منفی دارد.
همچنین اگر شرکت ضعف کنترل داخلی در عملیات و/ یا انطباق (رعایت) را گزارش کند، با منابع عملکرد حسابرسی داخلی ارتباط منفی دارد.
مقدمه
در دنیای اقتصادی امروز حسابرسی به عنوان یک فعالیت حرفه ای، یک تخصص و یک رشته ی دانشگاهی (علمی) عمر نسبتاً کوتاهی دارد که به زحمت به بیش از یکصد سال می رسد.
ولی پیدایش حسابرسی به لحاظ زمانی با ظهور و معرفی حسابداری همراه بوده است.
در واقع از زمانی که پیشرفت و تحول در تمدن بشر این ضرورت را به وجود آورد که مسئولیت اداره ی اموال یک شخص به شخص دیگری تفویض شود، اعمال نوعی نظارت بر پای بندی و وفاداری نسبت به تعهدات قراردادی نیز ضرورت یافته است.
عملکرد حسابرسی داخلی به عنوان مولفه کلیدی از عملکرد خوب حاکمیت شرکتی می باشد که در نتیجه رسوایی های مالی تکراری و تمرکز وسیع بر مقررات حاکم در سراسر جهان شکل گرفته است، همچنین باعث شده است مفاهیم کنترل داخلی و مدیریت ریسک افزایش یابد(اسماعیل و رابزتس، 2018).
هدف حسابرسی داخلی کمک به اعضای سازمان (مدیریت و هیئتمدیره) در انجام مسئولیت آنها است.
به این منظور، حسابرسی داخلی آنها را به تجزیهوتحلیل، ارزیابی، توصیه و مشاوران و اطلاعات مرتبط با فعالیتهای بررسی شده، مجهز میکند.
بررسی سیستم های حسابداری و کنترل داخلی، رسیدگی به گزارش های مالی و عملیاتی، بررسی صرفه اقتصادی، کارایی و اثربخشی عملیات واحد اقتصادی شامل کنترل های غیرمالی واحد مزبور، بررسی رعایت قوانین، مقررات و سایر الزامات برون سازمانی و سیاست ها، دستورالعمل های مدیریت و سایر الزامات درون سازمانی می باشد.
امروزه تاثیر عملکرد حسابرسی داخلی در مرحله پیش از آغاز فرایند حسابرسی مستقل بر کسی پوشیده نیست.
نقش این واحد در طراحی، استقرار و نظارت در مرحله اجرای کنترل های داخلی، پیشگیری از بروز اشتباهات و تقلب ها و ارائه مشاوره های لازم به مدیریت از طریق کمیته حسابرسی سهم به سزایی در توان ارزش افزایی سازمان ایفا می کند
. این مطالعه چارچوبی نظری بر مبنای تئوری نمایندگی و تئوری اقتصاد هزینه مبادلات برای توضیح عوامل موثر بر پذیرش حسابرسی داخلی فراهم می کند.
اگر چه این دو نظریه مربوط به تحقیقات حسابرسی داخلی است، اما مطالعات قبلی به ندرت از آنها برای توضیح پذیرش حسابرسی داخلی استفاده می کنند. در فصل حاضر ابتدا بیان مسئله تحقیق، اهمیت تحقیق و ضرورت انجام آن و اهداف تحقیق مطرح شد.
فرضیههای تحقیق، قلمرو تحقیق، روش گردآوری و تجزیه و تحلیل دادهها و تعریف واژهها و اصطلاحات تخصصی نیز در ادامه مطرح گردید.
بحث و نتیجه گیری
فرضیه اول به بررسی رابطه زیر می پردازد: اگر شرکت ضعف کنترل داخلی در عملیات و/ یا انطباق (رعایت) را گزارش کند، با صلاحیت عملکرد حسابرسی داخلی ارتباط منفی دارد.
به طور کلی از نتایج بدست آمده می توان اینطور بیان کرد که اگر شرکت ضعف کنترل داخلی در عملیات و/ یا انطباق (رعایت) را گزارش کند، با صلاحیت عملکرد حسابرسی داخلی ارتباط منفی دارد.
فرضیه دوم به بررسی رابطه زیر می پردازد: اگر شرکت ضعف کنترل داخلی در عملیات و/ یا انطباق (رعایت) را گزارش کند، با منابع عملکرد حسابرسی داخلی ارتباط منفی دارد.
به طور کلی از نتایج بدست آمده می توان اینطور بیان کرد در حالتی که شرکت ضعف کنترل داخلی را گزارش کند ارتباط معناداری بین منابع حسابرسی داخلی و ضعف کنترل داخلی شرکت ها وجود ندارد.
اما در دوحالت دیگر شرکت ضعف کنترل داخلی در عملیات و/ یا انطباق (رعایت) را گزارش کند، نتایج بدست آمده نشان دهنده ارتباط معنادار در فرضیه مذکور می گردد.
همچنین با بررسی ضرایب هر سه مدل متوجه شدیم که این رابطه در هر سه مدل منفی تعریف شده است به عبارتی اگر شرکت ضعف کنترل داخلی در عملیات و/ یا انطباق (رعایت) را گزارش کند، با منابع عملکرد حسابرسی داخلی ارتباط منفی دارد.
تحقیق چانگ و همکاران (2019) نشان می دهد که یک تیم بازرسی داخلی بزرگتر می تواند عملکرد حسابرسی داخلی را برای هر دوی عملکرد و رعایت آن افزایش دهد، در حالی که صلاحیت حسابرسان داخلی با تأثیر کنترل داخلی بر انطباق، اما نه عملیات، مرتبط است.
یافته های سورانکه (2017) نشان داد که، واحد حسابرسی داخلی نقش قابل توجهی در پیشــگیری و کشــف تقلب ندارد. نتایج تحقیق عثمان (2016) نشــان داد که تکنیکهای حسابرســی داخلی، قابلیت پیشگیری از تقلب را دارند.
تحقیق جمشیدی و محمدی (1397) نشان داد ضعف آموزش حرفه ای حسابرسان، ضعف آموزش دانشگاهی حسابرسان، نداشتن برنامه و استراتژی دیوان محاسبات کشور، نداشتن دستورالعمل و استانداردهای بین المللی کنترل های داخلی، عدم استقرار سیستم کنترل داخلی در سازمان ها و نداشتن زمان کافی ارزیابی کنترل های داخلی تأثیر معنی داری در عدم ارزیابی کنترل های داخلی در حسابرسی دیوان محاسبات دارد.
نتایج کوچکی (1395) نشان داد که کنترلهای داخلی موجود در شرکتها به نحو مناسب استقرار نیافته و نمی تواند مبنای مناسبی جهت انجام حسابرسی مستمر قرار گیرد
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir مراجعه نماید.