طرد اجتماعی و گرایش به مصرف مواد مخدر

بررسی تبیین جامعه شناختی تاثیر طرد اجتماعی بر گرایش به مصرف موادمخدر

جدول محتوایی

طرد اجتماعی و گرایش به مصرف مواد مخدر

طرد اجتماعی و گرایش به مصرف مواد مخدر

انجام  پایان نامه  روانشناسی

 

 مقدمه

مصرف مواد مخدر و پیامدهای ناخوشایند آن، از ناگوارترین آسیب­های اجتماعی و یک نگرانی عمده جهان کنونی است که گریبان­گیر تمامی اقشار و طبقات مختلف جامعه شده است.

گرایش به مصرف مواد مخدر هزینه­های اجتماعی و اقتصادی گزافی از طریق اثرات مخرب خود بر سلامت افراد و افزایش جرم و جنایت و مرگ و میر در جامعه تحمیل کرده است و در نتیجه به یک تهدید بزرگ برای جوامع تبدیل شده است.

در مورد علل گرایش به مصرف مواد مخدر توافق خاصی وجود ندارد؛ به طوری که عوامل مرتبط با سوءمصرف مواد مخدر متعدد و متنوع هستند و شامل زمینه­

های فردی، ویژگی­های خانوادگی و عوامل اجتماعی و محیطی می­شوند.

یکی از این عوامل طرد شدن فرد از شبکه روابط خانوادگی و دوستان و یا به طور کلی طرد از اجتماع محلی خودش است. طرد اجتماعی وضعیتی است که طی آن گروه­های مشخصی از افراد در درون یک جامعه احساس انزوا و عدم اهمیت می­کنند.

وضعیتی که طی آن جامعه در زمینه فراهم کردن حقوق و منافعی که به طور معمول باید در اختیار اعضایش قرار دهد مانند شغل، مسکن، مراقبت بهداشتی، آموزش و مهارت آموزی، با شکست مواجه می­شود. امروزه گرایش به مصرف مواد مخدر یکی از هولناک­ترین معضلات اجتماعی است.

اعتیاد نوعی آسیب اجتماعی است که ریشه در محرومیت­های مزمن و طردشدگی افراد و گروه­های خاص در جوامع مختلف دارد و هزینه­های زیادی را به جوامع تحمیل می­کند.

 

 

 

 

طرد اجتماعی و گرایش به مصرف مواد مخدر

 

 

 

در واقع، عامل مهمی که ممکن است با انواع پیامدهای منفی از جمله اشکال مختلفی از رفتارهای خودزیان­بخش مانند استفاده از مواد مخدر ارتباط داشته باشد، تجربه طرد اجتماعی است.

پذیرش و طرد افراد توسط اطرافیان اثرات عمیقی روی رفتار آنها دارد.

بدگویی، عدم معاشرت، کم محلی، تمسخر و طعنه، انگشت نمایی، بی­ آبرویی و بدنامی، شرم، تمایل به تنهایی، احساس انگشت نمایی و حساس بودن نسبت به رفتارهای سایرین نیز از سازوکارهای تشدید کننده طرد اجتماعی است که برخی از سوی جامعه و برخی از سوی فرد دچار طرد اعمال می­شود و بیش از پیش فرد را در ورطه طرد اجتماعی فرو می­برد و در نهایت موجب بروز پیامدهای گوناگونی در روابط اجتماعی و احساسات فردی می­شود.

طرد اجتماعی می­تواند برای هر فردی اتفاق بیافتد؛ اما برخی افراد در مقایسه با سایرین به میزان بسیار بیشتری در معرض آن قرار دارند.

به طوری که افرادی با پیشینه خاص به میزان بسیار بیشتری از طرد اجتماعی آسیب می­بینند. افرادی که احساس می­کنند مورد پذیرش و محبت واقع نمی­شوند از این محرومیت­ها، چه واقعی و چه خیالی، به شدت آسیب می­بینند.

از این­رو، نتایج برخی پژوهش­ها نشان می­دهد که طرد افراد از خانواده و دسترسی نداشتن به فرصت های برابر در جامعه، موجب گرایش افراد به فعالیت های بزهکارانه مانند اعتیاد به مواد مخدر می­شود و این امر در تشدید و عود اعتیاد نقش بسیار مهمی ایفا می­کند.

 بیان مسأله

طرد اجتماعی و گرایش به مصرف مواد مخدر

اعتیاد معضلی جهانی بوده که تقریبا تمامی کشورهای به نوعی و با شدت و ضعف با آن دست به گریبان می­باشند.

کشور ما نیز به دلیل قرار گرفتن در مثلث کشت مواد مخدر در خاورمیانه بیشتر مستعد آلوده به این پدیده شوم و خانمان برانداز بوده و اتفاقا در سال­های اخیر سایه شوم این پدیده بر کشور ما فراگیرتر شده و جوانان این کشور را در معرض سوء مصرف مواد مخدر قرار داده است.

بنابراین در این شرایط تبیین جامعه شناختی تاثیر عوامل موثر بر گرایش به مصرف مواد مخدر مساله­ای است که بیش از پیش در کشور ما ایران دارای اهمیت می­باشد.

با این حال، مواجه مزمن با استرس آسيب­زا با تغييرات عصبی در سيستم پاسخ به استرس افراد همراه است و باعث كژكاركردي در حوزه­هاي شناختی، عاطفی و رفتاري- عملکردي می­شود.

. نتيجه اين موارد آسيب­پذيري زياد در برابر اختلالات مصرف مواد است. افراد معتاد به مواد مخدر، با توجه به شرايط فوق و به علت قرار گرفتن در موقعيت اجتماعی پايين­تر نسبت به ساير همسالان استرس بيشتري دريافت می­كنند و ممکن است كه مصرف مواد، واكنشی به احساس تنهايی، طرد از سوي دوستان و اعضاي خانواده، استرس اجتماعی و عزت­نفس پايين باشد.

در این میان یک ویژگی جهت­دهنده مرتبط با عزت­نفس پایین و روان­رنجور خویی بالا، حساسیت به طرد است.

حساسیت به طرد، به­عنوان تمایل به انتظار، حالت تدافعی داشتن، ادراک خیلی سریع و عکس­العمل خیلی شدید به طرد بین­فردی تعریف می­شود.

حساسیت به طرد، ثبات در روابط بین­فردی را کاهش می­دهد و در اختلالات سلامت روان مختلف شایع است. محققان معتقدند، افراد با حساسیت به طرد بالاتر بیشتر احتمال دارد که از مواد مخدر استفاده کنند؛ زیرا ممکن است نادیده گرفتن طرد، راحت­تر باشد و نشانه­های طرد در محیط­های مستعد مصرف مواد مخدر، خنثی باشند.

به­عبارتی محققان باور دارند که مصرف مواد مخدر با فراهم آوردن فضای ذهنی وهم­آلود، فرد معتاد را از مشکل مواجهه با دیگران و قرار گرفتن در موقعیت­های زندگی واقعی رها می­کند.

یافته­ ها نشان می­دهد معتادانی که کمتر از مواد مخدر استفاده می­کنند، در مقایسه با معتادانی که زمان بیشتری را به مصرف مواد مخدر می­گذرانند، روابط بهتر و معنادارتری با خانواده و دوستان خود دارند.

این نتایج، احتمال وجود رابطه بین نوع روابط اجتماعی و میزان استفاده از مواد مخدر توسط افراد معتاد را نشان می­دهند؛ همچنین در تحقیقات انجام­شده بر روی میزان مصرف مواد و گرایش افراد معتاد به سوءمصرف مواد و احساس طرد و تنهایی مشخص شد که تنظیم هیجانی و احساس تنهایی و طرد در گرایش بیشتر افراد معتاد به مصرف مواد مخدر، نقش دارد.

این در حالی است که؛ مطالعات در حوزه آسیب­های اجتماعی نشان می­دهد که مقدار قابل توجهی از بزهکاری­ها و جرایم توسط افرادی صورت می­گیرد که پیوندها و همبستگی­های خود با اطرافیانشان از بین رفته و یا بسیار ضعیف است.

چنین افرادی با طرد شدن از این شبکه روابط از جهت هویتی و حمایتی با مشکل مواجه می­شوند و احتمالا بی­وقفه در پی یک نوع تسکین روحی و روانی می­باشند.

گرایش به مصرف مواد مخدر می­تواند یکی از این گزینه­های تسکین بخش(ولو به طور موقت) برای افراد باشد.

با این اوصاف، این­که آیا طرد اجتماعی باعث گرایش به مصرف مواد مخدر در بین جمعیت مورد مطالعه ما می­شود یا خیر و چگونگی تاثیرگذاری این مفهوم بر مصرف مواد مخدر مساله­ای است که می­توان از طریق پژوهش حاضر به آن پرداخت.

این امر یکی از وجوه مجهول در بررسی این دو مفهوم و ارتباط آنها با یکدیگر است.

بحث و نتیجه ­گیری پیرامون گرایش به مصرف مواد مخدر

طرد اجتماعی و گرایش به مصرف مواد مخدر

 

با توجه به نتایج تحقیق می­توان گفت که میزان گرایش افراد به مصرف مواد مخدر در بین پاسخگویان برابر با میانگین 49 است که تقریباَ با میانگین مورد انتظار(50) برابر است. سطح معناداری آزمون t تأییدکنندة این مدعاست.

در مورد ابعاد میزان گرایش افراد به مصرف مواد مخدر می­توان گفت بین نگرش مثبت افراد نسبت به به مصرف مواد مخدر(با میانگین 53.7) و سابقه عدم مصرف مواد مخدر( با میانگین 5.63) در سطح اطمینان 99%ارتباط معنادار وجود دارد.

همچنین بین میزان گرایش افراد به مصرف مواد مخدر و سابقه مصرف مواد مخدر آن ها ارتباط معنادار وجود دارد درحالی­که بین نگرش و رفتار گرایش افراد به مصرف مواد مخدر ارتباطی وجود نداشت.

 

این موضوع در تحقیقی دیگر نیز تأیید شده است به طوری که بین آگاهي و نگرش افراد به مصرف مواد مخدر ارتباط معنادار بوده اما ارتباط معناداری بين نگرش و عملکرد آنها مشاهده نشده است و این نشان می­دهد که عدم کنترل بیرونی و تعیین مجازات برای افراد معتاد باعث شده است .

که  با وجود نگرش مثبت نسبت به عدم مصرف و آگاهی افراد جامعه از قوانین، رفتار افراد در زمينه خودداری از مصرف مواد مخدر باشد.

این نکته نیز لازم به ذکر است که در تحقیقی نگرش به عنوان پیش­بینی کننده مستقل و مهم  نیت و رفتار افراد شناسایی شده است.

 

 

طرد اجتماعی و گرایش به مصرف مواد مخدر

 

 

 

حال که نگرش افراد نسبت به عدم استفاده از مواد مخدر مثبت است، علت استفاده از مواد مخدر در افراد را می­توان در عدم جدیت نیروی انتظامی و فرهنگی در پیش­گیری از مصرف مواد مخدر توسط افراد دانست.

 

برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت www.farzdon.ir  مراجعه نماید .

طرد اجتماعی و گرایش به مصرف مواد مخدر

انجام پایان نامه  علوم  تربیتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *